2009 gjordes 2,7 miljoner utandningsprov. Den siffran hade minskat till 1,2 miljoner sex år senare.
MHF vill nu att polisen agerar och återigen börjar lägga mer resurser på rattfylleri.
”Vi förstår att det här kräver stora resurser från myndighetens sida. Vi förstår att det finns mycket som ska göras. Men har man mött en enda av alla dem som drabbats av rattfylleri, som själv skadats, eller som har förlorat en anhörig i en rattfylleriolycka så inser man att det måste få ta resurser”, skriver de i ett pressmeddelande.
”Behöver inte vara Einstein”
Polisens siffror visar att antalet alkoholutandningsprov är 45,4 procent mindre under årets första halvår jämfört med samma period förra året – 808 709 respektive 441 507.
Således har även antalet ertappade rattfyllerister minskat från 6 557 till 3 915.
– Man behöver inte vara Einstein för att begripa att nykterheten i trafiken påverkas om man riskerar att bli stoppad och får blåsa ganska ofta, säger Erling Andersson, Poliskommissarie och verksamhetsutvecklare på Utvecklingscentrum Mitt.
Enligt Erling Andersson så beror nedskärningen på bristen av resurser.
– Vi haft en massa annat som har tärt på resurserna med flyktingkrisen, grova brott och skjutningar, etcetera. Den kombinationen har ju naturligtvis gjort att yttre befäl och olika chefer har prioriterat bort det här.
LÄS MER: Chris Evans talar ut om avhoppet från Top Gear
0,8 procent åker dit
MHF vill också se att andra myndigheter tillåts hjälpa till med nykterhetskontroller. De erbjuder sig själva och skriver att de förmodligen inte är den enda ideella organisationen som kan tänka sig att sträcka ut en hand.
– Den diskussionen pågår, till exempel med alkobommar vid hamnar. Det finns en liten bitanke att man skulle kunna ha alkobommar ute i trafiken också men den är inte så långt kommen just nu. Men vi vet att det finns de som vill ställa upp och hjälpa till, säger Erling Andersson.
Enligt Andersson så krävs det ungefär 1 000 tester för att ertappa en rattfyllerist, en träffprocent på 0,8 procent. Det är där problematiken med andra myndigheter kommer in.
– Även om det är preventiv nytta som är det viktigaste så måste vi ändå ta hand om de som åker dit och då måste man ha ett ganska bra samarbete med polisen. Men det pågår sådana diskussioner, det är väl inte så dumt kanske med tanke på att det inte är så svårt arbete.
– Det är bara lagstiftningen och lite metoder som måste förändras. Det är klart vi hade fått en större effekt.
LÄS MER: Lista: De är Sveriges bästa bilverkstäder
Inga utsatta mål för antal
De så kallade kvantitativa målen – polisen var ålagda att göra ett visst antal utandningsprov – togs bort 2013. Just nu finns det inga uppsatta mål på antalet nykterhetstester men Erling Andersson säger att de trots det är tydliga med vad som krävs. I strategierna skriver de att utandningsproven ska ske i stora volymer på många platser utspritt i tid och rum.
– Jag personligen ser att kvantitet är i allra högsta grad kvalitet när det gäller utandningsprov i sig självt. Och frågan är inte död men den är lite svajig. Vi är medvetna om att vi ligger långt under siffrorna från toppåren.