Han ger ett exempel:
– Polisen kommer på plats på en trafikolycka och då visar det sig att den ena parten har ett utländskt körkort, som består av en pappershandling med ett påklistrat foto, och man är inte folkbokförd i landet utan man är asylsökande. Och vi misstänker att den här körkortshandlingen inte är riktig.
Enligt lagen behöver en person som inte är folkbokförd i Sverige ha svenskt körkort. Och varje dag säger sig polisen stöta på förare som man misstänker visar upp falska utländska körkort. Ibland sker detta vid nykterhetskontroller men också i samband med olyckor.
– Det är inte ovanligt att vi åker på en misstänkt rattfylla efter tips om en vinglig färd, där det visar sig att föraren inte har en giltig körkortshandling, säger Niclas Ekbom.
En enda utredning pågår
Hur kan då polisen vara säkra på att körkorten inte är äkta?
– Några gånger har vi lagt mödan till och gått till botten med sådana här körkortsfall. Och då har det visat sig att vi haft rätt, säger Niclas Ekbom.
Men det är mycket få polisutredningar i Norrbotten som pågår om falska utländska körkort. I residensstaden Luleå exempelvis är det bara ett sådant ärende som pågår. Flera poliser som SVT-nyheter pratat med berättar att de oftast låter bli att rapportera in den här typen av misstankar.
”Väljer att titta åt andra hållet”
– Jag tror det beror på att man vet att bevisbördan ligger på polisen. Väljer polismännen att rapportera detta kommer det att följas av långvariga utredningsåtgärder som tar mycket tid och resurser. Därför väljer man att titta åt andra håller. Och det behöver inte vara tjänstefel. Det finns ju möjlighet att lämna rapporteftergift på brott man kan föranleda endast kommer att resultera i böter, säger Niclas Ekbom.
Nu vädjar Norrbottenspolisen efter krafttag.
– Vi skulle vilja att det fanns ett krav på ett enhetligt körkort. Och att den bilförare som kommer till Sverige blir uppdaterad på de körkortsregler som gäller. Det här är ett systemfel, vi behöver en lagändring som är anpassad efter rådande omvärldsläge, säger Niclas Ekbom.