Den elektromagnetiska pulskanonen kan komma att ersätta spikmattor i polisens arbete med att stoppa fartsyndare och andra brottslingar i trafiken.
Pulskanonen har utvecklats inom det europeiska projektet ”Safe control of non cooperative vehicles trough electromagnetic means” som pågått sedan 2012.
Från Sverige deltar Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI.
– En grundförutsättning projektet haft är att stoppa fordon säkert, vilket vi har undersökt från olika vinklar – såväl mänskliga faktorer och säkerhet som juridiska förutsättningar, säger Mattias Hjort, forskningsledare på VTI.
Elektromagnetiska pulser
Det handlar om elektromagnetiska pulser i mikrovågsområdet som sänds ut. Vissa sensorer i bilmotorer är känsliga för dessa typer av signaler. Följden bli att motorn stänger av sig om den får signaler som den inte kan tolka.
Representanter för de nio deltagande företagen och myndigheterna samlades nyligen på VTI i Linköping för att ta del av projektets resultat.
Bland det som visades på en avgränsad bana fanns ett test med en elektromagnetisk signal placerad under bilen i stillastående läge. Vidare en test med en signal snett framifrån i stillastående läge och till slut ett test med en puls ovanifrån när bilen var i rörelse.
– Det var lyckade tester av pulskanonen, men för att kunna använda denna metod kommersiellt finns det ytterligare utveckling och forskning kvar att utföra. Vi får se om det kan bli ett fortsättningsprojekt efter detta eller om någon av de involverade parterna själva fortsätter utvecklingen, säger Mattias Hjort.
LÄS OCKSÅ: Polisen genomför insatsvecka
31 miljoner kronor från EU
Projektet har finaniserats med 31 miljoner kronor av EU:s sjunde ramprogram för forskning och teknisk utveckling. Deltagare har – förutom Sverigebaserade VTI – varit Hellenic Aerospace Industri (Grekland), Armed Forces Academy (Slovakien), Otto-von Guericke University Magdeburg (Tyskland), BCB Informatica y Control (Spanien), Piraeus University of Applied Science (Grekland), MBDA Missile Systems (Storbritannien), DLR (Tyskland) samt IMST GmbH (Tyskland).