Den franska biltillverkaren Renault har undersökt hur mycket det kommer att kosta att uppnå de allt striktare utsläppsreglerna under de kommande åren. Enligt undersökningen kommer kostnaderna förmodligen kommer att skjuta i höjden rejält. Vilket kan innebära början till slutet för dieselbilarna.
”Tuffare standarder och testmetoder kommer att öka kostnaderna till en punkt där dieseln pressas ut från marknaden”, säger en källa till Reuters.
Renault har inte kommenterar dessa uppgifter officiellt. Men Renault kommer inte att ha några dieselmotorer i minsta modellen – Twingo – i A-segmentet. Det kan också bli aktuellt att ta bort dieselmotorerna från bilarna i B- och C-segmenten, Clio och Mégane, enligt Reuters.
Hur det blir dieselmotorerna i de större Renault-modellerna och suvarna är inte klart.
Framtiden för Europas dieselbilar såg inte lika mörk ut för ett år sedan.
Enligt uppgifter till Reuters ska en Renaultchef ha sagt att han inte alls var lika tveksam till dieselns framtid i början av 2016.
Dieselskandal och utsläppsgränser
Nu är alltså läget ett annat. Det finns framförallt två viktiga orsaker till att dieseln hamnat i så dålig dager.
Den ena är Volkswagens dieselskandal som fått stor uppmärksamhet. Den andra orsaken är att flera studier har visat hur populära dieselmodeller överskrider lagliga utsläppsgränser många gånger om – speciellt vid kylig väderlek.
– Efter 2025 kan det hända att vissa biltillverkare helt slutar med dieselmotorer, eftersom kostnaderna för elektrifiering har sjunkit drastiskt, säger Pavan Potluri, analytiker på IHS Automotive, till Reuters.
Han får medhåll från konsultfirman Alix Partners. Där hävdas att dagens dieselhandel i Europa kommer att sjunka från dagens 52 procent till endast nio procent 2030.