Harald Krueger inledde sin tid som vd för bilkoncernen med tre uppmärksammade floppar:
1) Han svimmade på scenen på den stora bilsalongen i Frankfurt 2015.
2) Nya 7-serien blev inte riktigt den succé som Krueger och BMW hade hoppats.
3) Mercedes körde förbi och utses lite senare i år till världens största tillverkare av premiumbilar, en position BMW haft i över tio år.
Lägg sen till ett omfattande framtidsarbete det senaste året och ni förstås att Krueger hoppas att nya 5-serien kommer att ge lite arbetsro. Men är det att hoppas för mycket?
Försiktiga omdömen
De första 5-seriebilarna har testats – vi kommer att testköra bilen strax efter årsskiftet – och det är försiktiga omdömen så här långt.
Nya 5-serien hämtar mycket av sin design och sin teknik från 7-serien, bland annat får den tekniken för att kunna styra vissa funktioner genom att vifta med handen.
– Det finns en risk att nya 5-serie blir en gäspning, säger Arndt Ellinghorst på analysfirman Evercore ISI.
5-serien har tidigare stått för en femtedel av vinsten från BMW:s bilverksamhet och pengarna från den är en stor del i investeringsplanen för BMW:s elbilsserie som ska lanseras 2021. Det är med 5-serien BMW ska köra in pengar till ladorna för framtida behov.
Mycket ny teknik
BMW har laddat 5-serien med massor av ny teknik och förutom hand-vift-styrningen kan en 5-serie köra sig själv i farter upp till 210 km/tim, prata med andra bilar och självklart lanserar BMW också en laddhybridversion.
Den största förändringen jämfört med tidigare 5-serie är lägre vikt och med den följer snabba och direkta köregenskaper. Till köregenskaperna bidrar också en ny femlänkad bakaxel. Styrningen beskrivs som direkt och med ett väldigt bra fäste i framvagnen går bilen exakt dit du vill.
I Europa väntas 520d blir storsäljaren och BMW håller nu tummarna för att modellen blir en storsäljare och landar på en vinstmarginal på uppåt tio procent.
Det behöver BMW och det behöver Harald Krueger.