Så farlig är glykolen – en giftig miljöbov

Det visar en Sifoundersökning, som det svenska biooljeföretaget Avantherm låtit göra.

– Glykol används för att kyla bilar och maskiner, men bidrar samtidigt till uppvärmning av planeten. De fossila råvarorna finns i hela samhället och kunskapen om det behöver öka om Sverige ska klara målet att bli fossilfritt, säger Avantherms vd, Stefan Dufva, i ett pressmeddelande.

I Sverige förbrukas årligen 60 miljoner liter glykol, som släpper ut omkring 100 000 ton växthusgaser när den produceras. Men bara cirka en tredjedel av svenska folket, 34 procent, säger sig veta om att glykol görs av fossila råvaror (och därmed är skadligt).

Okunskapen om glykol är stor

Sifo ställde följande frågeställning till 1 000 slumpmässigt utvalda personer över 18 år i undersökningen:

”Det är väl känt att bensin och diesel är fossila bränslen. Visste du att även glykol, som man exempelvis har i bilens kylare, är baserad på fossila råvaror?”

56 procent svarade nej och alltså 34 procent ja. 11 procent svarade ”tveksam, vet ej”.

För de flesta bilister är det svårt att hitta hållbara alternativ till glykol.

För industriell användning har Avantherm nyligen lanserat en kylvätska som, enligt Avantherm, är helt förnybar och ogiftig. Den ska dessutom ofta ha bättre prestanda än vanlig glykol, enligt företaget.

”Angeläget att ersätta med bättre alternativ”

– Vanlig etylenglykol är mycket giftig och kan leda till omfattande skador om den läcker ut i naturen. Därför är det dubbelt angeläget att öka kunskapen om glykolen och ersätta den med bättre alternativ, säger Stefan Dufva.

I Avantherms portfölj finns flera förnybara värmeöverföringsvätskor och inom kort även förnybara släppoljor och transformatorolja.

– Idag finns teknik och kunskap att ersätta fossila oljor och kemikalier med hållbara alternativ utan att göra avkall på prestanda, säger Stefan Dufva.


LÄS MER: Glykol – så väljer du rätt sort till din bil

Lämna ett svar