Jag har länge ansett att Skoda har det perfekta varumärket för Sverige. Vi som älskar Volvos kantiga kombibilar och Saabs lite kluriga teknik borde ha lätt att ta till oss det tjeckiska märket inom VW-gruppen.
Och visst har Skoda haft stora framgångar i Sverige. VW-gruppen var bäst på att plocka till sig Saab-kunderna och både Skoda, VW och Audi har ökat sin försäljning.
Men stora kombin – vår nya långtestbil – Skoda Suberb är bara märkets tredje bäst säljande modell, efter Octavia och Fabia. Ifjol såldes 1872 Superb i Sverige, en ökning från 1691 året före trots att bilen gick till final i Årets Bil 2016.
Kunde ha sålt fler bilar
Känslan är att det kunde varit ännu mer, ännu fler sålda stora kombibilar.
Jag tror att det beror på två saker:
1) Storleken
Skoda Superb upplevs som en väldigt stor och lång bil. Det stora utrymmet i baksätet är bra men kanske lite väl stort för svenska kunder. Vi hade hellre sett ett ännu större bagageutrymme och kanske ett mera kantigt utrymme. Nu stjäl lutningen på baksätet en hel del plats trots att lastutrymmet är väldigt långt i golvnivå.
2) Priset
Den billigaste Superben kostar från 270 000 kronor. Men långtestbilen som har en 190 hästkraftersdiesel, DSG automatlåda och fyrhjulsdrift kostar med bland annat dragpaket och lite säkerhetsutrustning hela 385 900 kronor. Det är en prislapp som jag tror många potentiella Skoda-köpare ryggar inför, det är inte så mycket pengar de tänkt lägga på sin bil.
Det är en prislapp som många förknippar med märken som Volvo, Audi eller BMW – trots att de bilarna också blir 100 000 kronor dyrare än det lägst grundpriset med rätt utrustning. En Skoda-köpare har kanske ett lägre takpris och skräms av strategin med dyra extrakostnader för stora motorer och automatväxellådor.
Värdeminskningen är största kostnaden
Men det är verkligen inte bara priset som är intressant vid ett nybilsköp. Service och underhåll är en annan viktig faktor, tillsammans med, förstås, den allra största kostnaden, värdeminskningen.
Skodas egen testekonomi säger att servicekostnaden de första 6000 milen för en Skoda Superb TDI 190 är 11694 kronor, eller cirka två kronor per mil.
En tre-fyra år gammal TDI 170 med automatlåda och fyrhjulsdrift kostar cirka 220 000 kronor. Priset har alltså sjunkit med lågt räknat 100 000 kronor, vilket ger ytterligare cirka 17 kronor per mil.
I höst kommer Skodas lite större suv Kodiaq till Sverige. Återigen känns det som att Skoda rullar fram en bil som passar perfekt på den svenska marknaden.
Men prislappen blir, precis som för Superb, avgörande för hur den lyckas.