Systemet finns redan i omkring tio procent av bilparken, enligt Trafikverket. I studien har man granskat 1 800 olyckor och jämfört personskadorna i bilar med och utan systemet, som på engelska kallas ”lane departure warning”. Ett svenskt ord är körfältsassistans, men det kan också ha en vidare betydelse.
Studiens slutsats blev att systemet kan rädda omkring 30 liv per år i Sverige, om det finns i alla bilar. Poängen är att föraren får en varnande ljudsignal från bilen om man är på väg att lämna det egna körfältet utan att blinkersen är på eller någon aktiv styrning gjorts.
Vill att systemet blir standardutrustning
– Antalet olyckor av den typen halverades på vägar med minst 70-gräns och synliga vägmarkeringar, säger Simon Sternlund, forskare på Trafikverket.
Att linjerna syns är en förutsättning. Trafikverket överväger nu att satsa mera på linjemålning och röjning vintertid, enligt ett pressmeddelande. Samtidigt anser man att systemet bör bli standard i nya bilar inom fem år. Studien har gjorts i samarbete med Volvo Cars.
Samtidigt visar en studie genomförd av amerikanska IIHS, Insurance Institute for Highway Safety, att många förare blir irriterade när systemet varnar med ljudsignaler. Hela 66 procent av förarna stänger av säkerhetssystemet helt och hållet. När systemet i stället ingriper i styrningen väljer bara 33 procent att stänga av filkörningsassistenten. Om svenska bilister väljer att stänga av systemet är inte känt.