De unga i det penningstarka USA var i början av 60-talet trötta på att åka i gamla och slitna 50-talsbilar och längtade i stället efter något läckert sportigt med gott om plats till ett hyfsat pris.
Ford låg rätt i tiden och i april 1964 presenterade Ford sin Mustang som redan från början blev en succé och bara några månader efter introduktionen var Ford Mustang USA:s tredje mest sålda bil. 22 månader efter introduktionen hade Ford tillverkat och sålt en miljon Mustanger.
Bakom fenomenet stod den i dag 91-årige och legendariske Chrysler-chefen Lee Iacocca, som för att få ytterligare lite spets på Mustangen vände sig till racerföraren Carrol Shelby som sysslade med trimning av diverse jänkare.
Shelby byggde också de fantastiska tvåsitsiga sportbilarna Cobra som hade trimmade Fordmotorer under huvarna.
Åtgärdade miserabla vägegenskaper
Carrol Shelby nappade inte direkt på Iacoccas förslag men till sist sa han ja till att ta sig an Mustangen.
Ett par Mustanger levererades till Shelbys verkstad och efter en första provtur upptäckte Shelby att Mustangen hade minst sagt miserabla vägegenskaper varför han började med att bygga om såväl fram- som bakvagn.
Nästa steg blev motorn som i grunden var en rak sexa på 2,8 liter och till det en treväxlad manuell växellåda, men det fanns fler tillval och som bäst en V8:a med 271 hästkrafter.
Att bygga vidare på sexan var inte att tänka på så Shelby gjorde i stället en del modifieringar på den 289 kubiktum stora V8:an. Bland annat satte han in grövre vevstakar och vevlager. Karossen bantades också och en av dessa förändringar blev att motorhuven i plåt byttes till en i glasfiber. Plötsligt var Mustangen en riktig racer och med Shelbys signatur på karossen var bara det guld värt för Ford.
Fick knuff efter filmsuccé
Ytterligare en knuff fick Mustangen i filmen Bullit med Steve McQueen, där han som Frank Bullit mullrade omkring i en mörkgrön Mustang Fastback GT, då han och bilen duellerade med skurkarna i sin Dodge Charger i en hisnande biljakt som varade i tio minuter.
Totalt tillverkades det 7 483 GT 350 mellan 1965 och 1970. Under de åren kom det att komma en fetare specialmodell från Ford, nämligen Boss 429 som hade 375 hästar under motorhuven. Men Carrol Shelby spöade allt som svarade med Shelby G.T. 500 KR med 400 hästkrafter jämt. Bokstäverna KR stod här för King of the Road. En lämplig modell värd en kung kan tyckas, men vår majestät Kung Carl XVI Gustaf har nöjt sig med att ha en GT 350 av -66 års modell i sitt privata garage. Det är gott nog och smäller högre än före detta USAs president Bill Clintons sexcylindriga Mustang cab från –67.
Finns bara 200 bilar kvar i hela världen
I Sverige finns det i dag en entusiastklubb för Mustanger med namnet Classic Mustang Club Sweden med drygt 1500 medlemmar och cirka 5000 Mustanger. Under året 1965 tillverkades det 516 Shelby GT 350 och av dessa från 1965 finns bara 200 kvar i livet varav den på bilderna och en Shelby GT 350 som tidigare tillhört rallyföraren Tom Trana.
När Carrol Shelby satte klorna i Ford Mustang fastback var målet att med sin GT 350 spöa Corvetten på alla plan. Det betydde en omarbetad framvagn, fastare fjädring och riktiga stötdämpare från Koni. Skivbromsar från Kelsey-Hayes och luftkylda trumbromsar bak. Därav luftinsläppen efter dörrarna. Original-V8:an med sina 271 hk vässades till 350 hk vilket gjordes med bland annat nya kamaxlar, större ventiler och en större och effektivare förgasare. Det kom också en ännu vassare version – Shelby R men den versionen byggdes bara i 37 exemplar och användes i racingsammanhang mot Corvette, Cobra, Ferrari, Lotus och Jaguar E-type.
Äkta Shelby är otroligt dyr
Vad kostar en Mustang GT 350? I USA kostade en Shelby GT 350 4.428 dollar 1965, det är ungefär 40.000 svenska kronor. Idag kostar en halvrisig Mustang Fastback – ingen Shelby utan en vanlig Mustang Fastback från 1965 från 280 till 470.000 kronor.
Ska det sedan vara en Shelby så lär det bli att ta ett rejält tag i plånboken då priserna kan ligga mellan 1.000.000 och upp till 2.600.000 kronor.