Sakta men säkert arbetar sig Subaru upp till en respektabel marknadsandel. Förra året såldes närmare en miljon bilar vilket gör Subaru till ett bilmärke som säljer nästan dubbelt så många bilar som till exempel Volvo.
I Sverige är det förstås stor skillnad även om Subaru i alla fall till viss del konkurrerar med Volvo. Praktisk, klok, lagom mycket prestige och ett problemfritt ägande.
Och det var förstås ingen slump att General Motors en gång försökte gifta ihop Subaru och svenska Saab. Med boxermotorn som kraftkälla kör Subaru sin egen väg i bilvärlden.
I år räknar Subaru med att nå en volym på drygt en miljon bilar globalt och av dem ska cirka 5500 säljas i Sverige. Och sett till formkurvan så har Subaru alla möjligheter att lyckas.
BETYG+BILDER: Så bra är Forester i 10 kategorier
Från näst sämst till bäst på 10 år
Enligt Subarus egna mätningar bland bilkunder har märket gått från näst sämst till bäst på tio år. Subaru har kört förbi märken som Mazda, Citroën, Honda, Mitsubishi, Opel och hållit undan för lika formstarka Mini och Nissan.
Det är också bland de märkena som jag gissar att Subaru kan sno åt sig nya kunder. Här finns bilköpare som är besvikna på krånglande bilar, på att det inte finns några bilar motsvarande storsäljarna Forester eller Outback, och bilköpare som inte vill ha en Volvo, Mercedes, Audi eller BMW.
Jag är också säker på att många bilkunder lägger märke till undersökningar som placerar Subaru i topp i mätningar av kundnöjdhet.
De här bilkunderna bryr sig inte så mycket om att Subaru kanske inte har det allra senaste. Forester är lätt ansiktslyft med en rad nya designdetaljer – en ny front, nya hjul och pianolack i inredningen, men Subaru längtar efter den nya plattformen, döpt till Subaru Global Plattform.
BETYG+BILDER: Så bra är Forester i 10 kategorier
Kommer att avveckla diesel
Först då kan Subaru erbjuda någon form av elektrifiering och plattformen ska betyda en rejäl viktminskning och bättre köregenskaper. Så dags har Subaru också sagt tack och hej till boxerdieseln. Diesel finns helt enkelt inte med som ett framtidsbränsle när Subaru tittar på 2020 och vidare. Så vill du absolut ha en boxerdiesel så har du bara några år till på dig. Vi testade boxerdieseln redan förra vintern och valde därför den fina tvålitersbensinaren nu – med mjuk gång och fin effektkurva.
I dag upplevs Forester som lite klumpigare och styvare än flera av sina konkurrenter. Automatlådan har förfinats för att passa Europa men det finns fortfarande saker att göra i balansen mellan gaspedal, växellåda och motorns kraft. Det är helt enkelt svårt att köra Forester riktigt mjukt.
Trögheten finns också i hantering av lås och dörrar. Du behöver ha tålamod för att till exempel öppna bagageluckan. Men Subaru-köparna bryr sig sällan om sånt, de ser i stället den fina fyrhjulsdriften, den höga markfrigången och det robusta utseendet.
BETYG+BILDER: Så bra är Forester i 10 kategorier