Toyotas programvara simulerar kroppsskador på människor under fordonskrascher på en dator. Detta med hjälp av Livermore Software Technology Corporations höghastighetshändelsesimulator LS-DYNA.
De virtuella krockdockorna som används i krocktesterna är av typen ”stor man”, ”normalbyggd man”, och ”liten kvinna”.
Nu har programvaran uppdaterats med tre barnmodeller – tioåring, sexåring och treåring. Fokus när det gäller studierna på barnmodellerna ligger på att försöka minska riskerna för framförallt revbensfrakturer.
Går snabbt att genomföra
Barnmodellerna har utvecklats av personal på Toyota Technical Center i samarbete med forskare på universitet i de amerikanska städerna Detroit, Michigan och Ann Arbor, Michigan.
Längd och vikt på de olika virtuella figurerna har hämtats från genomsnittliga amerikanska mått.
En stor fördel med virtuella krocktester är att de går betydligt fortare att genomföra än fysiska krocktester – där dockor av barnstorlek har använts under lång tid.
”Det kan ta flera dagar att förbereda och genomföra en enda fysisk krocktest. Under samma tidsperiod hinner dussintals virtuella krocktester genomföras”. Dessutom går det att få ut mycket mer information från virtuella modeller än från modellerna i fysiska krocktester, skriver en talesperson från Toyota i ett e-postmeddelande till motorsajten Automotive News.
LÄS MER: Alfa Romeo Giulia får rekordbra i Euro NCAP
Trots fördelarna med virtuella krocktester kommer de dock förmodligen aldrig att helt kunna ersätta fysiska krocktester. Detta på grund av fordonens beskaffenhet. De måste testas i riktig version för att resultatet ska bli så verklighetstroget som möjligt, enligt sajten Automotive News.
”Båda sortens test är nödvändiga, de fysiska inte minst för att uppfylla myndighetskraven”, konstaterar Toyotas talesperson.
Den senaste uppdateringen av Toyotas programvara för krocktester ägde rum 2015.