Syftet med ekodukten är att ge djuren möjlighet att kunna ta sig över till andra sidan vägen på ett säkert sätt.
Djurens egen bro i Värmland kommer att sträcka sig över E18 och Sörmon, några kilometer väster om avfarten till Skutberget strax utanför Karlstad. Bron ska vara färdigbyggd till nyinvigningen av E18, som är beräknad att ske till midsommar 2017.
– Vi bygger ekodukten för att binda samman ekosystemen på ömse sidor av vägen, så att man ska få en vettig passage för djuren framförallt. Sedan kommer vi även att lägga en motionsstig på bron så att man knyter samman motionsspåren på ömse sidor om vägen. Här är mycket av friluftsliv, säger Martin Bergvall, projektledare på Trafikverket, till SVT.
LÄS MER: Här fångas flest fortkörare av fartkamerorna
Anpassas till djurens rörelser
Skillnaden mellan den 55 meter långa och 15 meter breda ekodukten och en vanlig bro är att betongen kommer att kläs i grönska.
– Vi ska försöka få en naturlig känsla på bron. Det kommer att bli vallar, buskage och gångstigar, som vi modellerar så att det anpassas till landskapet runtom, säger Martin Bergvall, och fortsätter:
– Brons läge är anpassat efter djurens rörelsemönster. Så förhoppningsvis ska djuren hitta hit utan att behöva ta alltför stora omvägar.
Ekodukten på E18 vid Karlstad är den första i Värmland och kommer att kosta mellan 12 och 15 miljoner kronor. Den är dock långt ifrån den första i Sverige. I dag finns ett tiotal ekodukter eller faunapassager, som de också kallas, i landet. Och det planeras för ytterligare sådana här djurvänliga broar och passager.
– Naturvärden, miljövärden och liknande spelar jättestor roll. Det är en stor del av våra vägprojekt, Så det är rimligt att anta att de kommit för att stanna, säger Martin Bergvall.