I spåren av dieselskandalen och problemen med för höga nox- och CO2-utsläpp har EU beslutat om nya regler för hur bilarnas förbrukning och utsläpp ska mätas. Populärt kallas den nya metoden RDE – som står för Real Drive Emission -–och alltså ska mäta bilarnas utsläpp vid vanlig körning.
I förslaget finns också gränsvärden som fasställer hur mycket bilarnas utsläpp kan avvika från normvärdet. Och det är inom de här gränserna som de olika variationerna i begreppet ”verklig körning” ska rymmas.
Teoretiskt ska det alltså gå att mäta en bils utsläpp i minus 20 grader i norra Sverige och den ska då inte få släppa ut mer än inom marginalen. Samma sak om bilen mäts i 20 grader i Alperna.
PRIVATLEASING: 11 bra bilar till låg månadskostnad
Ingen vet hur testerna ska genomföras
Men hur det här exakt ska göras och kontrolleras är det få som vet i dag.
Vissa motorexperter har också hävdat att en biltyp som kan komma att straffas hårt av de nya reglerna är laddhybriderna. För enligt den nya metoden kommer andelen körda kilometer på el vara lägre än tidigare och de bilarna kan då komma att få dramatiskt ökad förbrukning.
– Exakt hur det här ser ut vet vi ännu inte, säger Mitsubishis PR- och informationschef Lotta Thulin.
– Och vi vet inte heller om det stämmer att plug-in hybriderna kommer att få högre förbrukning. Här i Sverige väntar vi också på reglerna som ska börja gälla i januari 2017, det skulle vara bra att börja där, fortsätter Lotta.
Förslag om bonus/malus-system
I Sverige finns olika förslag på ett så kallat bonus-malus-system och i både vårbudgeten och den föreslagna budgeten för 2017 fanns vissa inslag av nedskrivning av förmånsvärde för elbilar och laddhybrider. Men budgeten ska godkännas av riksdagen.
Regeringen har också en utredning på gång som ska presentera sina tankar om ett bonus-malus-system. Räkna med att det blir debatt om utredningens förslag – oavsett hur det ser ut. Förslaget ska ligga till grund för skatteregler från och med 2017.