I går stod det klart att Volkswagens nota för Dieselgate kommer bli en dyr sådan.
Den tyska biltillverkaren gick med på att betala cirka 125 miljarder kronor för fusket på amerikansk mark.
– Vi tar vårt ansvar att ställa saker till rätta på stort allvar och anser att dessa avtal är ett viktigt steg framåt, sa Matthias Müller, VD för Volkswagen AG, i ett pressmeddelande efter beskedet.
Men fusket som Volkswagen nu får stå till svars för verkar inte ha varit något särskilt stor hemlighet inom bilindustrin.
”En öppen hemlighet”
Kent Falck har varit ansvarig för utvecklingen av fordon och bekräftar för australiensisk media att fusket var en ”öppen hemlighet”.
– Vi har samma leverantörer, vi har Bosch, vi har Denso, vi arbetar med samma partners, så vi vet att tekniken inte finns. Jag har känt till det här i sju år, säger han.
Kent Falck är den första chefen för ett annat bilmärke än Volkswagen som pratar öppet om Dieselgate.
Han säger att dieselexperter i andra bilföretag blev misstänksamma när Volkswagen klarade testerna i USA, medan alla andras misslyckade.
– Vi satt i ett rum och tittade på all fakta, siffror och allt annat vi hade tillsammans med experterna men vi kunde inte lösa det. Hur lyckades de andra? Vi vet inte, säger Falck.
LÄS MER: Amerikanska notan för Volkswagen
Fanns inga bevis
Samma nyhetskälla skriver att ingen kopplade in några myndigheter eftersom det inte gick att bevisa att de använde sig av ett program som möjliggjorde fusket.
Det var förra hösten som skandalen, som kallas Dieselgate, uppdagades. Enligt amerikanska myndigheter hade Volkswagen manipulerat mjukvara för att ge sken av att dieselavgaserna var renare än vad de egentligen var.
Dieselbilarna kände av när de utsattes för tester och aktiverade då utsläppsminskande funktioner för att klara sig under gränsvärdena för tillåtna utsläpp. Under normal körning stängdes utsläppskontrollen av.
I september i fjol erkände Volkswagen fusket.