Efter samtalet om dieselskandalen tar vi ny fart i intervjun och pratar om framtiden. Jeanette är påläst om digitaliseringens utmaningar och hon är tydlig när hon svarar på frågan om vem som ska äga informationen i bilen. Kaffet hinner kallna där vi sitter i Volkswagens showroom på Hamngatan i Stockholm, för det här med bilar och kundrelationer är så intressant att prata om.
Tror du att relationen med kunden kommer att förändras för er som importör?
– Jag tror att vi kommer att sälja nyttan mer än en viss modell. Bilarna bara bättre och bättre så för mig som marknadschef så är det svårt att få in allt det där i en annons. Därför blir varumärket mer och mer viktigt, att vi säljer varumärket så att man kommer på shoppinglistan för att sen därifrån ta reda på mer information. Sen, är det här något för mig och vad finns att välja på. Vi får sälja nyttan med bilen helt enkelt, och en känsla.
– Sen, för många är fortfarande bilen bara transport. Vi ser också ännu längre fram att bilar som försöker bli teknikföretag och teknikföretag som försöker bli bilföretag och där man inte kommer att äga en Google-bil utan kalla på en. Arkitekter sitter och pratar om att framtidens områden inte behöver ha lika många parkeringsplatser för att man kommer att äga bilen på annat sätt. Sen är det ingen som vet, det är konsumenten som bestämmer..
”Personliga mötet är viktigt”
Tror du att det är ni som kommer att ha relationen med kunden mycket mer än handlaren?
– Nej, men jag vet inte. Jag tror att den personliga relationen är fortfarande väldigt viktig. Det är en så dyr investering så att man har behovet av den här trovärdigheten. Det kan man visserligen vara digitalt också, men skaka hand är ändå, det personliga mötet, är viktigt. Sen att själv säljprocessen flyttad, när kunden kommer in till handlaren så är han färdig, han vet vad han vill ha. Det är några kontrollfrågor han ställer, sen så är det klart. Därför måste vi bidra med all den här informationen där kunden är. Att kunna sitta hemma med ipad:en i knät och byta färg och fälgar eller läsa bilrecensioner.
Privatleasing, som ni satsar på stort inom gruppen och som ökar. Tror ni att det kommer att fortsätta att öka?
– Ja, jag är helt övertygad om det. Det ökar överallt. Det är ett lätt sätt att äga och vi ser också helt nya grupper som kanske inte köpt eller har haft bil tidigare. Sen tror jag också, det är ett smidigt sätt att äga bil, allt ingår, service ingår, du vet vad det kostar, du behöver ingen kontantinsats och du kan planera ditt liv på ett annat sätt.
– Om du ska köpa ett hus så påverkas inte din kreditvärdighet på samma sätt. Jag tror att det är många positiva saker. Det är också många som inte är så intresserade och kanske inte vill sälja bilen på Blocket sen, när det är dags.
Finns det något problem med att det är handlaren som riskerar, med värdeminskningen, eller att man är för sugen på att få ut bilar så att man räknar fel?
– De är väldigt, väldigt duktiga så jag ser mer att vi på marknadsavdelningen, att vi måste hitta bra sätt att sälja de här bilarna en gång till. Att de volymerna kommer att komma in, bilar med samma färg, med samma spec.
Begagnatleasing då, tror ni på det?
– Ja, det tror jag. Allt som gör det lättare för folk att välja och ta beslut. Jag har respekt för folks tid.
”Behövs utveckling av laddstationer”
Nu har ni precis satt igång och marknadsfört laddhybriden GTE. Vad är det som ska till i Sverige för att få acceptans för de här bilarna?
– Infrastruktur. Laddstolpar, vi är ett långt land. Vi pratar i branschen om räckviddsångest och därför hybridbilarna väldigt bra som ett steg mot elektrifieringen.
Tänker du annorlunda när du ska sätta en kampanj för GTE?
– Nej, vi ser att det är framtiden, det kommer att vara det normala bara om några år. Det är jag säker på.
Har vi kommit över hindret och osäkerheten runt laddhybriden?
– Nej, det tror jag inte. Det finns fortfarande frågor och vi behöver ha en utbildande del i de kampanjerna.
Finns det några politiska beslut som ni skulle vilja se här och nu?
– Ja, utvecklingen av laddstationer. Göra så att folk kan välja utan att känna att ”var kan jag ladda”.
Men ni tänker inte göra som Tesla och bygga egna laddstolpar?
– Vet aldrig. Vi har satt upp laddstationer hos handlare så att det blir ett litet eget infrastrukturnätverk.
Ni kommer att ha mer direktkontakt med bilägaren och ser ni där några direkta möjligheter?
– Ja, att kunna ge folk skräddarsydda erbjudanden. Att anpassa budskapen utan att bli för nära. Jag har respekt för människors integritet och inte följa efter dem i alla evighet. Det finns en fin balans där om vilka erbjudande om hur mycket.
– Men kanske att vi ser om någon varit inne på vår hemsida och tittat på elbilar och då kunna erbjuda det, en sån provkörning. Att det ska vara så enkelt som möjligt och att det blir rätt, relevansen blir viktigare och viktigare. Vi kanske annonserar till någon som läst mycket om fyrhjulsdrift på ALLT OM BILAR och inte till alla som är inne på Expressens hemsida.
”Alla marknader är unika”
Om du tittar på Sverige som bilmarknad och jämför med dina kolleger inom Volkswagen, vad är speciellt här och vad kan vi lära av andra och tvärtom?
– Jag tycker nästan att det är olika på alla marknader. Vi pratar mycket med våra nordiska kolleger men varje marknad är unik. Se bara på Danmark där den mest sålda bilen är Up!, där vi är marknadsledande. Fyrhjulsdrift i Danmark kostar 50 000 danska kronor. Vi kan ta lärdom men ha i bakhuvudet att alla marknader är unika med sina förutsättningar, konkurrenter och behov.
– Många länder tycker att det är jättekonstigt att det är så många kombibilar som säljs i Sverige. Men vi kan till exempel låna varandras digitala idéer. Norge har gjort flera bra digitala saker.
Vilken är utmaningen för er i Sverige i år?
– Utmaningen är i år att känna som ett varumärke med tanke på att vi har både centrala och lokala material, att hitta en bra ton i det. Och att sätta de digitala projekten, det är inget som syns men vi vet att vi är på rätt väg. Att tänka på våra egna kunder, sluta vara som politiska partier som bara hör av sig när det är val igen. Utan faktiskt säga grattis på födelsedagen och såna saker, att paketera det på att annat sätt.
Det kommer en stark konkurrent till VW Passat i år (Volvo V90). Tänker ni så att ni anpassar er efter vad ni vet att konkurrenterna gör?
– Nej, vi vet inte vad vi de gör. Vi vet förstås vilken modell som kommer men vi försöker köra vårt race sen är vi medvetna om våra konkurrenter. Jag har full respekt för vad de gör och jag tycker att många är väldigt, väldigt duktiga. Men vi får någonstans leva efter de förutsättningarna som vi har, med strategier, budgetar och bilar.
Är det viktigt att ha flest sålda bilar?
– (tystnad), ja, det skulle jag….men det är väl roligt om vi skulle vara störst i Sverige. Det skulle väl vara kul. Det är väl alltid roligt att tävla mot någon eller några, och att förbättra sig, och bli avundsjuk ibland. Och någonstans driva åt samma mål. Så jag skulle nog tycka att det var kul att vara den mest sålda bilen. Så länge vi också tjäna pengar såklart. Det är många som pratar med mig om vad som är mina utmaningar nu och bla, bla men däremot, syftet med allt vi gör måste hela tiden vara att sälja bilar.
LÄS OCKSÅ: Del 1 – Så hanterade VW:s marknadschef dieselskandalen