Det var under sommaren 2015 som vi först hörde talas om Volkswagens fusk med utsläppsvärden från dieselmotorer.
Fusket gick ut på att trimma motorn under de labbtester som utförs för att fastställa förbrukning och utsläpp. När bilen kände av att den utsattes för ett test – stod i ett labb – så såg bilens dator till att hålla utsläppen på låga nivåer. Men väl ute i trafik igen stack framför allt kväveoxid-utsläppen, eller nox, i väg ordentligt.
Nox förbränns bättre om förbrukningen är hög men då stiger å andra sidan CO2-utsläppen. För att hålla nere både CO2 och nox krävs dyr teknik och helst så kallade additiv i bränslet – något som Volkswagen inte ansåg sig ha råd med i några av modellerna.
Nox är farligt för människan medan CO2-utsläpp anses farligt för miljön. USA har alltid haft tuffare nox-regler än Europa medan det varit tvärtom med CO2-reglerna. Därför har det varit problem för de tillverkare som sålt bilar både i USA och Europa.
LÄS MER: Mercedes egen dieselskandal
Kostar 800 dollar att gå den lagliga vägen
Åklagare i Tyskland har inlett en undersökning och det är två motorer som pekas ut. En trelitersdiesel som bland annat sitter i flera Mercedes 350-bilar i i olika klasser samt en 2,2-litersdiesel som finns i några av bilarna med beteckningarna 220 och 250.
Men vissa av de här motorerna har additiv och det är inte alla motorer som Mercedes påstås ha fuskat med.
Av de nya uppgifterna att döma stod Mercedes 2007-2008-2009 inför samma problem som Volkswagen. Hur skulle nox-nivåerna tryckas ner i bilarna som skeppades till USA utan att det kostade skjortan?
VW valde att fuska vilket nu kostat mångmiljardbelopp i skadestånd och förlorad försäljning. Att jämföra med de 800 dollar per bil det påstås skulle ha kostat VW att sänka nox-utsläppen på laglig väg.
Nu får vi se om även Mercedes drabbas. Eller rättare sagt om Mercedes inte kommer överens med myndigheterna. För jag är rätt säker på att flera tillverkare än Volkswagen trollat med utsläppen men att de på lite olika sätt har blidkat sina respektive lokala myndigheter och organisationer. VW lyckades också trycka ner de skadeståndskrav de fick på sig genom att lova amerikanske myndigheter en massiv satsning på elbilar och produktion i USA.
Vd-tippade svensken kan få mycket att göra
De tillverkare som drabbats hårdast är de som för tio år sedan valde att satsa på export av dieselbilar till USA. Då var Volkswagen och Mercedes längst fram och jag minns hur de på flera bilsalonger i Detroit pratade sig varma för dieselmotorn i USA.
Andra tillverkare – som Volvo och BMW – valde att ligga lite lägre och framför allt sälja bensinbilar till USA.
Den tyska åklagaren riktar framför allt sina misstankar mot två ingenjörer men precis som i VW-fallet kommer många toppchefer att få gå om det visar sig att Mercedes fuskat medvetet. Skandalen kan då komma att nå så långt som till den svenske utvecklingschefen Ola Källenius – som tippas bli nästa vd för hela Daimler.
Källenius var tidigare försäljningschef för Mercedes och har haft flera positioner i den högsta ledningen genom åren.