Det är ingen slump att när Toyota skulle utveckla nya suv:en C-HR så skickade de sin projektledare till Europa för att studera europeiska premiumbilar och dess bilförare. Det finns stora skillnader i köregenskaper på bilar som utvecklats för kunder i Europa jämfört med kunder i Asien eller USA. Därmed är det också svårt att vara ett globalt varumärke, det är svårt att bygga och utveckla bilar på en kontinent och exportera dem till en annan.
Många har lyckats men ännu fler har misslyckats.
Cadillac vill vara ett globalt lyxbilsmärke och därmed finnas på alla marknader. General Motors misslyckades med både Saab och Opel i Europa och har nu tvingats att sälja båda. Cadillac har andra förutsättningar än Opel och chanserna att lyckas är större.
Starkt varumärke som kan ta betalt
1) Cadillac har ett mycket starkt varumärke som byggts i över 60 år. Alla vet vad Cadillac är och alla tänker på flärd och lyx när de hör namnet – egentligen utan att kunna nämna en enda aktuell bilmodell, eller ens en modell under de senaste 20 åren.
2) Som lyxbilsmärke kan Cadillac ta bra betalt för sina bilar. Det kunde de aldrig med Opel som var fast i mellanprisskiktet utan utsikter att ta sig ur det. Ryktet säger att GM hellre sålde Opel än släppte till utvecklingspengar till en ny Corsa, ytterligare en liten bil som det var svårt att tjäna pengar på.
3) Toyota C-HR är ett exempel på att design verkligen betyder mycket vid val av bil. Och en fräck design är inte dyrare än något annat.
4) Internetförsäljning av bilar och fräcka showrooms gör det lite lättare för bilmärken utan stora återförsäljare att nå sina kunder.
5) När de nya bilarna blir allt mer lika i prestanda och teknik är det andra saker som avgör ett bilköp. Cadillac har svårt att matcha Audi, BMW och Mercedes i rena köregenskaper och respons från motor och växellåda. Men självkörande bilar och en allt mer reglerad trafik tar bort många av de kriterierna.
”Alla chanser att växa”
Med de här fem punkterna i ryggen har Cadillac alla chanser att växa långsamt i Europa. Men det krävs ödmjukhet och uthållighet. Jag minns när GM-chefen Bob Lutz gick runt på en bilsalong i Detroit och skröt över att nu var minsann Cadillac och Chevrolet minst lika bra som de europeiska premiummärkena. Lutz måste ha glömt sina glasögon den dagen för det var uppenbart för alla i sällskapet att GM var långt efter.
När Toyota var klara med sin C-HR upptäckte de att det var en bil som alla marknader ville ha. Den europeiska Toyota C-HR säljer som smör hemma i Japan och i resten av världen.
Så kanske behöver General Motors göra som Toyota nu när de släppt taget om Opel och hela sin utvecklingsavdelning i Tyskland. Bygga för Europa men sälja över hela världen.
INTERVJU: Vi frågar europachefen – behövs Cadillac i europa egentligen?