På papperet är det egentligen inget särskilt med Jaguar F-Pace. Det finns andra suvar i premiumligan som matchar Jaggan enkelt när vi snackar prestanda, säkerhet och avancerad teknik. Svaret på varför man ska välja F-pace står i stället skrivet mellan raderna. När de andra tillverkarna gör sitt bästa för att efterlikna varandra väljer Jaguar en annan väg och gör det som är logiskt för en klassisk brittisk sportvagnstillverkare: Man bygger en suv där man lånar sportbils-DNA, både utvärtes och invärtes. Även om Jaguaren på flera sätt kan vara ett rationellt val så är det framför allt de känslomässiga aspekterna som lyser starkast och lockar en särskild typ av ägare.
För folk som vill sticka ut
För en sak står klar: Den här bilen är för folk som gärna vill sticka ut, och som inte skäms för att spegla sig i glansen av det snobbigaste som finns: Brittisk lyx.
Men det är en sak att glida runt med en tweedkavaj i Stockholms innerstad, ute i landet råder andra förhållanden: Det brukar bli vinter. Och lämnar man de stora farlederna som utgörs av Europavägar hamnar man snart på ett vägnät som ofta kan vara i bedrövligt skick. För oss som kör bil ofta, långt och länge måste chassit klara av usla förhållanden. Det är ju faktiskt ingen slump att Cross Country-liknande kombis är så populärt i vårt avlånga land. Men hur ligger det till med Jaguars sportiga F-pace?
Vi packade in hela familjen, skidutrustning och packning för fyra dagar i fjällen för att ta reda på det.
Det här är en ganska rymlig bil. Bagageutrymmet på 650 liter matchar konkurrenten BMW X5 och är större än i Audi Q5. Baksätet är anpassat för att tre personer ska få plats, och på ytterplatserna är det inga problem att få rum med knäna. Klassledande utrymme, enligt Jaguar. Ryggstödet är fällbart i mitten, vilket vi är tacksamma för: Skidor är långa. Den digra packningen får plats utan problem och det enda vi behöver ha med i kupén är lite fika till resan. Interiören är svalt lyxig med ljust skinn matchat med polerade ebenholts-paneler. Mysbelysningen går att ställa in i både styrka och färg – en funktion som framför allt barnen är förtjusta i. Vuxenvalet blir turkos belysning. Funktionerna i bilen styrs via en 10,2-tums högupplöst pekskärm. Den kompletteras med ett digitalt instrumentkluster på 12,3 tum med flera valbara teman.
En fint balanserad körupplevelse
På motorvägen bjuder F-pace på riktigt fin stabilitet. Styrningen är hastighetsberoende och responsen är sportigt direkt.
När vi viker av E4 in mot landet börjar vinterväglaget på riktigt. Under snälla förhållanden skickas all kraft till bakhjulen, men så fort greppet blir dåligt kan upp till 50 procent av kraften skickas till framhjulen. Som förare märker man inte den här ständigt pågående omfördelningen i halkan, mer än att körningen känns väldigt trygg och stabil. Jaguar har ansträngt sig för att fördela vikten nära 50:50 över hjulaxlarna vilket också bidrar till en fint balanserad körupplevelse.
Med den sportiga imagen förväntar vi oss riktigt styv fjädring och räknar med dålig komfort då underlaget försämras. Men Jaguar har jobbat hårt med kompromissen komfort kontra vägegenskaper och hittat en riktigt fin balans. Det responsiva chassit lyckas faktiskt bjuda på acceptabel komfort bland snösträngarna på den tjälskadade vägen. Men det generella rådet för dem som ofta kör långa sträckor blir ändå: Satsa på tillvalet Adaptive Dynamics. Systemet mäter karossens och hjulens rörelser kontinuerligt och anpassar dämpningen till underlaget. Kanske är det också en god idé att strunta i de allra största fälgarna.
Så mycket kostar Jaguar F-pace
Hur mycket får man betala då för Jaguars suv? Svaret är: Det beror på. Instegsmodellen ”Pure” med bakhjulsdrift, manuell låda och en tvålitersdiesel på 180 hästkrafter startar på konkurrenskraftiga 423 900. Grundutrustningen är faktiskt helt okej med säkerhetssystem som kan upptäcka och bromsa för fotgängare. Men vill man lyxa till det börjar det dra i väg – precis som brukligt när det gäller premiumklassen.
Vår testbil har den stora starka trelitersdieseln under huven. 300 hästkrafter och ett vridmoment på 700Nm är pricken över i för att få helhet i premiumkänslan. Åttastegad automatlåda är standard till den här motorn. Utrustningsnivån på bilen är lyxiga ”Portfolio”. Här är grundpriset 656 900 kronor. Just vår bil är extrautrustad – ett tillval som sticket ut är 22-tumshjulen. De kostar 58 600 kronor. Svettigt! Tillsammans med extrapaket med navigation och tekniska finesser som skyltigenkänning, panoramaglastak och lite annat smått och gott landar priset till sist på 931 400 kronor.
Det är kul att Jaguar inte stannat vid sportig design. F-Pace känns riktigt genomarbetad med bakhjulsbetonad fyrhjulsdrift och viktfördelning från sportbilsvärlden. Samtidigt fungerar den riktigt bra som familjebil. Trots att det är en suv: F-Pace är absolut en äkta Jaguar.