Centerpartiet presenterade i går kväll ett konkret förslag om ny miljöbilsbeskattning. Det är på många sätt ett tufft förslag men det är bra eftersom det innehåller tydliga gränser och tydliga avgifts- och rabattnivåer.
Nu är det dags att kraschtesta Annie Lööfs förslag och vi plockar fram två av de bilar som kommer att sälja allra mest i Sverige nästa år: Volkswagen Golf Sportscombi och Volvo V90.
Med tanke på att mätmetoderna ska göras om i höst för att bättre stämma överens med verklig körning har jag lagt på 10 procent CO2 på de värden som tillverkarna sätter på sina bilar i dag.
Volvo V90:
Samtliga dieselmotorer, D3, D4 och D5 stannar oavsett växellåda och utrustningsalternativ på en nivå som skulle betyda den lägre avgifter. Samma gäller för bensinarna T5 och T6: en avgift på 25 000 kronor.
Om bi-fuel-bilen får räkna med enbart gasdrift kan den hamna precis på gränsen för att bli avgiftsfri.
Laddhybriden har en CO2-siffra på 47 gram i dag men med den nya körcykeln. betyder det minst 55 gram och alltså den lägre bonusen på 50 000 kronor.
Volkswagen Golf Sportscombi:
Bensinmotorn 1,0 Bluemotion ligger precis på gränsen till att få den lägre avgiften eller att bli avgiftsfria.
E85-versionen får den lägre avgiften då den hamnar mellan 121 och 200 gram.
Dieselmotorn 1,6 Bluemotion får varken rabatt eller avgift men dieseln 2,0 Bluemotion får den lägre avgiften på 25 000 kronor.
När vi tittar på VW-bilarna kan vi också nämna Sveriges populäraste laddhybrid, Passat GTE, som i dag har att CO2-värde på 37–39 gram. Beroende på hur mycket det värdet stiger i den nya körcykeln kan Passat gå över gränsen för miljörabatt på 41 gram.
Centerns förslag är alltså väldigt tufft med tanke på att förbrukning och CO2-värden kommer att öka cirka tio procent när de nya mätmetoderna införs i höst. Det allra tuffaste i förslaget är ändå att gränserna ska sänkas med 5 gram CO2 per år framöver. Det kommer inte bilindustrin att klara i många år, om ens mer än ett par.
Det är ändå bra att Centern sticker ut hakan och visar ett färdigt och teknikneutralt förslag. Jag gillar också momentet med att miljöbonusen delas upp i två delar. Vi behöver i alla fall till en början försöka stoppa flödet av bra miljöbilar ut ur Sverige. Centern har också berört frågan om de skadliga partiklarna och här finns det tydliga gränsvärden för att få den högsta miljöbilsbonusen.
När regeringens utredning om ett bonus-malus-system presenterades och sågades ansåg många att det här riskerade att bli en het valfråga. Så behöver det inte bli – det är inte så mycket att bråka om. Ta Centerns förslag och fila till det.
Mitt förslag är att utöka den avgiftsfria delen en aning uppåt, säg till 135 gram, och att nedtrappningen tas långsammare. Tillverkarna kommer ändå att jaga för att nå ner till 80 gram och den lägre avgiftsnivån väldigt snabbt.
Och Sverige – vi behöver ett beslut.