Stöld av bränsle från parkerade fordon är ett stort problem i Sverige – och på Ekerö är det riktigt illa.
– Vi har en till två stölder per vecka, säger Niklas Krämer, grävmaskinist på Närlunda Schakt.
Han och hans kolleger har testat allt för att förhindra stölderna.
– Vi parkerar någon centimeter från varandra så tanklocken inte går att öppna, men då lägger de sig under maskinerna och skär upp bränsleslangarna. Vi har lagt träpallar ovanpå och satt fast dem – men då sågar de sönder pallarna.
Och Niklas Krämers chef har till och med sovit över i garaget för att skrämma bort nattliga besökare. Men det håller ju förstås inte i längden.
– Nu ser jag till att tanka precis så mycket jag behöver på morgonen så tanken är snustorr på kvällen. Sen lämnar jag tanklocket öppet och skriver en lapp – på flera språk – om att det är tomt. Men jag har hört skräckhistorier om att det då kan kastas ner grus i tanken, säger Niklas Krämer.
LÄS MER: Bilstölder med störsändare
Tog tjuvarna på bar gärning
Han har gjort det mesta som går. Ja, han har till och med fångat några dieseltjuvar själv.
– Vi tog dem på bar gärning och sedan följde vi efter dem. Den ena bilen fick min kompis stopp på, fotograferade föraren och regskylten. Den andra bilen följde jag efter till ett bostadsområde men där fick jag avbryta, det var inte värt att köra in där.
Men polisen var larmad och på plats.
– Ja, de var bra och hjälpte till. De sa att tjuvarna hade erkänt direkt och att polisen skulle kontakta företaget som blivit bestulet.
Men tiden gick och ingen hörde något från polisen. Till slut försökte Niklas Krämer att få svar själv, nästan ett år senare.
– Men att ringa en myndighet så där… Jag blev idiotförklarad. Till slut kontaktade jag Mälarö tidning som kollade upp det. Då fick jag veta att ärendet inte var nedlagt men att polisen tvingades prioritera annat – och det kan jag förstå.
Polisen: ”Finns inga utredare”
Så här sa Lisa Birge, utredningsgruppchef på Vällingbypolisen, då till Mälarö tidning:
– Vi har ingen utredare att sätta på det brottet. Vi har väldigt många utredningar och måste i första hand prioritera hot- och våldsbrott, ungdomsärenden med tidsfrister och ärenden med frihetsberövade personer. Just nu försöker vi prioritera ärenden från 2015 som fortfarande ligger
Två veckor efter artikeln kom sedan beskedet från polisen.
– Nedlagt, för att det bara skulle ha gett böter. Då undrar man vad fan man ska göra. Vi tog dem ju på bar gärning och de erkände för polisen, säger en uppgiven Niklas Krämer.
Han ringde upp polisen som handlagt ärendet.
– Han var bra att prata med och förstod mig. Han sa att de inte hade några resurser. När jag frågade hur jag skulle få bukt med stöldproblemen så hade han inget svar.
Stort gensvar på sociala medier
Vid stölden, tjuvjakten och senare också vid problemen att få svar från polisen så har Niklas Krämer skrivit många inlägg på sociala medier – och gensvaret har varit stort.
– Ja, sociala medier verkar vara det enda sättet att nå ut med information nu. Sedan är det ju många kommentarer om att ta saker och ting i egna händer. Men det är ju obehagligt, och man skulle själv hamna i klistret.
Han betonar att han inte haft några problem med poliserna som varit ”ute på fältet”.
– Nej, de kan jag inte klandra, de gjorde en kanoninsats. Men det administrativa – där har de varit för klumpiga.
Och än så länge ser det mörkt ut när det gäller att få stopp på dieselstölderna på Ekerö.
– Det känns rätt hopplöst.