Dyrast och snabbast genom tiderna – vi kör Ford GT

Ford-teamet räcker över ansiktsmask, hjälm och ryggskydd. Sedan tar jag plats bakom ratten i den trånga sittbrunnen av kolfiber. Sexpunktsbältet sitter så hårt att jag knappt kan röra mitt huvud för att se de snötäckta bergskedjorna som omger racingbanan. 

Snart kommer jag förstå att det finns god anledning till det. 

Med ett knapptryck aktiveras racingläget som ger bilen fem centimeter lägre markfrigång, styvare fjädring och ökad känslighet för gaspådrag. Tillsammans med en av tillverkarens inhyrda racingförare tar jag ett varv i lugnt tempo för att känna på banan. När nästa ska börja förklarar min medpassagerare att jag kommer att få en stor upplevelse om jag bara gör som han säger. 

Sekunder senare skriker han: ”växla ner, sen ger du mig gasen i botten!”. 

BETYG I 5 KATEGORIER: Så bra är Ford GT 

Toppfart på 347 km/h

Motorns dova vrål från den turbomatade V6:an på 647 hästkrafter överröstar de flesta andra bilarna i supersportsegmentet. På den korta raksträckan i början av loppet är vi på ett ögonblick uppe i 170. Med en toppfart på 347 kilometer i timmen har den då minst lika mycket kvar att ge. 

Ford säger inte hur snabbt GT går från 0-100, men de är säkra på att den klarar 0-60 miles per hour på under tre sekunder. Det låter inte orimligt med tanke på att den presterade bättre varvtider än både McLaren 675LT och Ferrari 458 när den testades på bana i början av året. Därmed är modellen företagets snabbaste genom tiderna. 

När första kurvan kommer känns det som att vi håller alldeles för hög fart. Jag trycker lätt på bromsen och låter däcken suga sig fast på asfalten när vi snävar runt den polkafärgade sidomarkeringen. Väghållningen är verkligen fenomenal. Hur hårt man än pressar GT är den aldrig nära att tappa greppet. 

Det beror delvis på att Ford utvecklat flera innovativa system för att pressa bilen ner mot marken. Bland annat handlar det om en ny automatisk vinge och en lufttunnel som tar vara på vinddraget under bilens nos för att leda det via hjulhusen ut längs fordonets sidor.  

BETYG I 5 KATEGORIER: Så bra är Ford GT 

Nästa för rå för gatan

Innan den väglagliga GT blev klar användes modellen för racing, där den bland annat plockade hem en prestigefylld seger i franska Le Mans. De två versionerna utvecklades parallellt och delar därför majoriteten av sina komponenter. Den kanske största skillnaden är att bilen vi nu kör har drygt 150 hästkrafter mer under huven än det renodlade tävlingsfordonet. Det väcker en del frågor om hur bra den lämpar sig i trafiken, där merparten av ägarna faktiskt kommer att köra den. 

När vi rullar ut från banan och upp mot bergen i blir det tydligt att Ford GT främst är utvecklad för racing. Den sjustegade automatlådan ligger ständigt på så höga varv att jag instinktivt vill använda paddlarna på ratten för att växla upp. Det beror förstås på att jag när som helst ska trycka plattan i mattan och snabbt flyga förbi alla amerikanska pickuper vi delar vägen med. Men i ärlighetens namn känns bilen nästan lite för rå för vanlig körning på gatan, åtminstone i det ”sport mode” som vi ställt in. 

Det vore snudd på tjänstefel att påstå att den ständigt laddade turbon och den hårda dämpningen gör sig bra på en gropig asfaltsväg där hastighetsbegränsningen sällan är högre än 40 miles per hour.  

BETYG I 5 KATEGORIER: Så bra är Ford GT 

Foto: WES DUENKEL

Prestanda före utrymme

När jag slår över till ”normal mode” blir det genast bättre. Fjädringen mjuknar och motorn får en mer civiliserad karaktär. Med det sagt är det fortfarande inte tal om något som lämpar sig särskilt bra för vardagligt bruk. 

Ford har byggt den droppformade kupén så liten som den överhuvudtaget kan vara för att minska luftmotståndet, vilket gör att personer över 1.90 kan få problem med den låga takhöjden. Det medför också att förare och passagerare sitter så hoptryckta att de nästan gnuggar varandras axlar. Det är tydligt att även bagageutrymmet är ett område som prioriterats ner. I det lilla facket bakom den mittmonterade motorn kan du vara glad om du får in din lunchlåda. 

Men så är det inte heller en bil som är gjord för utflykter. Dessutom är det ett rimligt antagande att GT-ägarna har en del andra fordon där hemma i garaget – gissningsvis ett tvåsiffrigt antal. 

Liknar ingenting annat

För den som har svårt att hitta ett vettigt användningsområde för GT står i alla fall en sak klar: folk som ser den vänder sig om och tittar en extra gång. 

När chefsdesignern Craig Metros arbetade fram formspråket under stort hysch-hysch i en mörk källarlokal fanns det tre olika idéer. Förslagen spände mellan att göra en regelrätt uppföljare trogen tidigare versioner av GT, att frångå den klassiska designen till förmån för mjukare linjer eller att bygga en modern supersportbil med prestanda i fokus. Slutresultatet blev en blandning av alla tre. 

Eftersom Ford tidigt hade siktet inställt på att bli framgångsrika inom racing var de tvungna att prioritera effektiv aerodynamik och många hästkrafter per kilo för att vara konkurrenskraftiga. Samtidigt har man lyckats behålla de karaktäristiska formerna från föregångarna. 

Det kan låta som en sliten kliché, men bilder gör den verkligen inte rättvisa. De som såg det exemplar som skeppades till Stockholmsmässan för några månader sedan vet vad jag pratar om. Det är en ohyggligt snygg bil som inte liknar något annat på marknaden. 

BETYG I 5 KATEGORIER: Så bra är Ford GT 

Tusentals köar för Ford GT

6 800 bilentusiaster köar just nu för att få köpa en Ford GT för det inte så nätta priset av 450 000 dollar. Ändå har tillverkaren beslutat om att bara sälja 250 exemplar om året.  

Det är alltså bara en bråkdel av de stenrika intressenterna som någonsin kommer att få sätta sig bakom ratten i Fords senaste flaggskepp. Men de som lyckas lägga vantarna på en av bilarna har med största sannolikhet gjort ett bra köp. 

Många räknar med att Ford GT kommer att bli en riktig dyrgrip på några års sikt. Till och med mer värdefull än den redan är – dels på grund av modellseriens rika historia, dels det låga antalet tillverkade bilar. 

Ställer krav på köparna

Men Ford tänker inte sälja den till någon som bara vill göra sig en slant. De har inte heller några planer på att låta fordonen stå still på något museum eller i ett garage hos en samlare. 

Därför har tillverkaren satt upp en rad krav för potentiella kunder. De ska helst ha någon typ av nära anknytning till varumärket, antingen genom ägande av tidigare modeller eller andra bevis på hängivenhet. Utöver det vill Ford veta hur ofta spekulanterna planerar att köra bilen och att de förbinder sig att inte sälja den inom två års tid. 

Sist men inte minst vill de också veta hur personens relationer på sociala medier ser ut. Sannolikt gynnas inflytelserika Twitter- och Instagramanvändare med många följare. 

BETYG I 5 KATEGORIER: Så bra är Ford GT 

Ett stycke bilhistoria

Så till knäckfrågan – är GT en prisvärd bil som du kommer ha mycket användning av? 

Såvida du inte har en racingbana runt knuten, förmodligen inte. 

Men vi kan säga så här: de fyra svenskar som har fått möjlighet att öppna sina feta plånböcker och köpa en kan skatta sig lyckliga. De har inte bara kommit över ett stycke framtida bilhistoria, de har också gjort en investering som med största sannolikhet bara kommer att växa i värde. 

Pris: Från cirka 5 000 000 kronor i Sverige.

Garantier: år nybil,  år vagnskada, år rostskydd, år lack.

Motor: Sexcylindrig bensin.

Cylindervolym: 3 497 cc.

Effekt: 647 hk.

Vridmoment: 746 Nm.

Kraftöverföring: Sjustegad automat, bakhjulsdrift.

0–100 km/h: Ej angivet.

Toppfart: 347 km/h.

Bränsleförbrukning: Ej angivet.

CO2: Ej angivet.

Längd x Bredd x Höjd: 4 779 x 2 003 x 1 109 mm.

Tjänstevikt: 1 442,5 kg.

Dragvikt: Ej angivet.

 

 

 

Lämna ett svar