Den 14-15 juni arrangerade Trafikverket och näringsdepartementet en konferens döpt till Vision Zero. Där diskuterade experter, ministrar och beslutsfattare hur den svenska Nollvisionen – där målsättningen är noll dödade och allvarligt skadade i trafiken – ska kunna göras internationell.
Sverige skapade Nollvisionen för 20 år sedan och visionen har varit vägledande för arbete och beslut i trafiksäkerhetsfrågor sedan dess.
Den förre Ferrari-chefen och rallystjärnan Jean Todt är FN:s speciella sändebud i trafiksäkerhetsfrågor och Todt menar att trafikdöden är lika allvarlig som några av våra mest dödliga sjukdomar.
– Vi måste sprida kunskap om den pandemi av döda i trafiken som drabbar världen. När man talar om fruktansvärda pandemier så nämner man kanske aids, malaria och tuberkulos. Olyckligtvis är vägtrafiken på samma nivå.
LÄS MER: NTF uppmanar – kör som en kvinna
Enligt färsk statistik dödas varje år 1,3 miljoner människor i trafiken världen över. Det är lika med cirka 3 500 människor, varav cirka 500 barn, varje dag. I åldersgruppen 15-29 år är vägolyckor den enskilt vanligaste dödsorsaken i världen.
Finns mer att göra i den svenska trafiken
Enligt Todt är botemedlet mot trafikdöden åtgärder inom lagstiftning, utveckling av infrastruktur och fordon samt bättre räddning, vård och rehabilitering efter olyckorna.
– Det är av yttersta vikt att Sverige fortsätter stödja andra länder som inte kommit lika långt och som behöver lära sig av de bästa på området, kommenterade Todt.
Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon tycker att det går att göra mer även i Sverige.
– Vi har nått en platå där antalet döda eller skadade i trafiken inte minskar längre, men visionen lever i allra högsta grad. Vi behöver nu göra mer, arbeta än mer målinriktat för att nå resultat. Bland annat genom att använda ny teknik och sätta mer fokus på oskyddade trafikanter. I ett internationellt perspektiv ska Trafikverket bistå länder som nu tar sig an nollvisionen.
LÄS ÄVEN: Svensk trafik inte säkrast i Europa