1. Mercedes E220 d kombi Fleet Edition
Pris: från 392 000 kronor.
Förmånsvärde: 4 758 kronor per månad.
Kommentar: Mercedes arbetar vidare med sina välutrustade Fleet Edition-bilar till tjänstebilsmarknaden. Det betyder att de trycker ner grundpriset till tjänstebilsföraren rejält. En E220 diesel kombi med automatlåda kostar betydligt mer till privatkunden än de 392 000 kronorna som Mercedes vill ha från tjänstebilsköparen. Du får en rymlig och väldigt skön kombi med kanske bilvärldens vackraste instrumentering. Du får också rabatt på flera av utrustningspaketen där framför allt teknik-, kombi- och vinterpaketet är intressant för svenska kunder. Vill du ha den lite tuffare All Terrainkombin kostar det endast 40 000 kronor extra. Väl värt.
2. Mitsubishi Outlander PHEV
Pris: från 399 900 kronor.
Förmånsvärde: 2 375 kronor per månad.
Kommentar: Den gamla tjänstebilsfavoriten från Mitsubishi hänger med fortfarande. Tack vare laddhybriddrivlinan så sjunker förmånsvärdet och därmed månadskostnaden rejält. Och i praktiken kostar det alltså dryga tusenlappen per månad att köra den här stora och rejäla suv:en. Du sitter bra på alla fem platserna i en Outlander och är du försiktig med högerfoten så kan du köra på el till och från jobbet. Räckvidden på el är tre till fem mil lite beroende på hur du kör. När du är ute på långkörningar måste du räkna med en rätt hög bensinförbrukning och att tanka ofta. Räckvidden där ligger på cirka 35 mil. Plus också för det stora bagageutrymmet.
LÄS MER: Bästa tjänstebilarna 2016
3. BMW 5-serie Touring
Pris: uppgift saknas
Förmånsvärde: uppgift saknas
Kommentar: Det saknas fortfarande exakta priser för BMW:s nya 5-seriekombi men vi räknar med att de kommer att hålla sig aningen lägre än för Mercedes E-klass här ovan. Vi hoppas och tror att den nya femkombin ska rulla på svenska vägar redan i sommar och eftersom det här är en klar förbättring jämfört med den gamla bilen så är det värt att tipsa om den här. BMW:s nya 5-serie är fullmatad med finesser men framför allt är den betydligt kvickare och lättare. Köregenskaperna har förbättrats ytterligare och innan du tar ett beslut om din nästa tjänstebil så åk till en BMW-handlare och provkör sedanen. Det kan vara värt att vänta till efter sommaren för den här pärlan.
4. Volkswagen Passat Sportscombi GTE
Pris: från 427 900 kronor
Förmånsvärde: 2 766 kronor per månad.
Kommentar: Sveriges populäraste laddhybrid fungerar förstås perfekt som tjänstebil. Passat GTE kommer laddad med en hel del nyttiga finesser så son VW:s säkerhetssystem Front Assist, autobroms med fotgängarigenkänning och adaptiv farthållare. Vid kombinerad körning ska CO2-värdet stanna på låga 39 gram per kilometer. Vill du köra bara på el så ska ett fulladdat batteri klara cirka fem mil och den totala räckvidden är, beroende på körbeteende, så mycket som 100 mil. Tyvärr kostar några åtråvärda saker som Apple CarPlay och backkamera lite extra.
5. Kia Optima Sportswagon PHEV
Pris: uppgift saknas
Förmånsvärde: uppgift saknas
Kommentar: Kia kom redan förra året med sin eftertraktade kombiversion av snygga och trevliga Optima. Bilen var som gjord för den heta svenska tjänstebilsmarknaden men fick kanske inte riktigt det fäste som Kia-importören hoppats på bland tjänstebilsföretagen. Det är en tuff marknad att slå sig in på med många parametrar som ska uppfyllas. Men esset i Kias tjänstebilsrock är förstås laddhybridversionen av Optima Sportswagon. På Kias hemsida avslöjas inga priser på bilen men den är beställningsbar med leverans i sommar. Optima ska kunna rulla hela 6,2 mil på bara el och redan där har Kia en konkurrensfördel. Vill du känna på bilen så finns laddhybriden som sedanversion. Bra komfort och fina köregenskaper kommer att göra Optima PHEV till ny tjänstebilsfavorit och äntligen får Kia kanske sitt stora genombrott på den här viktiga marknaden.
6. Volkswagen e-Golf
Pris: från 395 900 kronor.
Förmånsvärde: 2 258 kronor per månad
Kommentar: Vill du köra elbil så finns det allt fler alternativ. Visst, nya Opel Ampera-e kommer inte till Sverige förrän nästa år men i väntan på den finns ett par elbilar med bra räckvidd. VW har i dag två rena elbilar i sitt utbud, lilla e-Up! och mellanklassbilen e-Golf. Tyvärr finns inte kombivarianten av Golf som elbil men för många tjänstebilsförare fungerar en vanlig Golf minst lika bra. Elmotorn levererar 136 hästkrafter, toppfarten är 140 km/tim, du får in 1 231 liter i bagageutrymmet och än så länge får du en femårig skattebefrielse. I vanligt eluttag tar det 13 timmar att ladda batteriet fullt, med en laddbox cirka åtta timmar och en snabbladdare klarar 80 procent av batteriet på 30 minuter. Räckvidden är upp till 30 mil beroende på hur du kör.
7. Toyota Prius Plug-in
Pris: från 377 900 kronor
Förmånsvärde: 2 025 kronor
Kommentar: Prius som laddhybrid är helt färsk på den svenska marknaden och då Toyota pressat priset för sina Prius:ar rejält blir det också ett mycket lågt förmånsvärde. Med 50 procents marginalskatt betyder det en månadskostnad på strax över tusenlappen. Det är mycket förmånligt och jag gissar att Toyota kommer att få iväg många Prius-hybrider under sommaren och hösten. Bilen kan beställas redan nu. Komforten är bra med fem bra sittplatser. Möjligen sitter du något lågt i baksätet vilket kan vara besvärligt för barn. Räckvidden på ren el är cirka fem mil beroende på körsätt. Prius finns förstås också som vanlig hybrid ifall du inte vill hålla på att ladda – men då också med ett högre förmånsvärde. Den större kombin Prius+ Hybrid har ett förmånsvärde på 2 975 kronor.
8. Volvo V90 T8
Pris: från 614 900 kronor.
Förmånsvärde: uppgift saknas
Kommentar: Volvos nya storkombi V90 säljer som smör och hittills ser det ut som att V90 kommer att bli en minst lika populär tjänstebil som gamla V70. Volvo listar en månadskostnad för tjänstebilsförare på drygt 2 800 kronor men Skatteverket har ännu inte fått med V90 som laddhybrid i sin beräkningsmodell. Räckvidden på ren el är något kortare än hos flera av konkurrenterna, fyra till fem mil, men du får i stället en rejält stor kombi med riktigt bra komfort, en fin inredning och fin instrumentering. Sveriges kanske allra populäraste tjänstebil framöver är en V90 CrossCountry D4 med fyrhjulsdrift. Där är förmånsvärdet enligt Skatteverket 4 858 kronor.
9. Audi Q2 1,0 TFSI
Pris: 231 000 kronor.
Förmånsvärde: 2 983 kronor per månad.
Kommentar: Om vi lämnar hybridbilarna en stund så vill jag tipsa om en mycket trevlig liten suv, Audis nya Q2. Storleken är perfekt för alla som inte behöver en stor kombi. Förarpositionen och komforten är mycket bra och du får Audis fina köregenskaper i en trevlig förpackning. När vi testade nya Q2 fastnade vi speciellt för 1,4-litersbensinaren men vill du hålla nere månadskostnaden kan du nöja dig med enlitersmotorn på 116 hästkrafter. Kör du inte längre sträckor på motorväg så passar den här motorn bilen väldigt bra. Du behöver lägga till lite extrautrustning för att få de finesser du behöver och vill ha – till exempel modern instrumentering och internetuppkoppling.
10. Opel Insignia Sports Tourer 2,0 Business
Pris: från 299 000 kronor.
Förmånsvärde: 3 575 kronor per månad.
Kommentar: En klassiskt stor kombi – Insignia är till och med längre än Volvo V90, fem centimeter längre. Så kan vi enkelt sammanfatta Opels nya Insignia Sports Tourer. Insignia har lättats ordentligt jämfört med föregångaren och även fått en design som gör att bilen ser lite mindre klumpig ut. Interiören har moderniserats och modellen har fått mycket beröm för sina köregenskaper under våren tester. Jag vill reservera mig något för förmånsvärdet då det är lite oklart om skatteverket verkligen fått in de helt färska uppgifterna om nya Insignia-kombin i sitt system. Opel har i vinter sålt äldre Insignia som nya vilket betyder att det blir en viss förvirring under modellbytet. I höst kommer V90 CC-utmanaren Country Tourer, även det en blivande tjänstebilsfavorit.
Källa: Skatteverkets beräkningsmodell där förmånsvärdet ska beskattas samt respektive tillverkares hemsida. Bilförmånen ska sedan beskattas enligt Skatteverkets regler. Förmånsvärdet är exklusive drivmedel och extrautrustning och eventuell reducering för många tjänstemil.