Vid ett lån med bilen som säkerhet är det lag på att långivaren måste ta ut en kontantinsats på minst 20 procent. Anledningen är att man vill minimera risken för överskuldsättning.
Men hur ska man göra för att få ihop sin kontantinsats? Får man loss lite pengar från att sälja sin gamla bil är det så klart smart att lägga in dem i nya bilen. Annars är det absolut bäst att spara ihop summan som krävs.
– Självklart finns det omständigheter som gör att man behöver köpa en bil jättesnabbt, och då får man ju lösa det på bästa sätt. Men om det handlar om att man skulle vilja byta upp sig till en bättre bil finns det all anledning att spara ihop till kontantinsatsen, säger vardagsekonomen Magnus Hjelmér på Ica Banken.
De flesta klarar att spara 10 procent av sin inkomst
Han ger ett exempel: De flesta svenskar kan leva på 90 procent av sin inkomst och alltså spara resterande 10 procent. Medianlönen i Sverige är cirka 28 600 kronor, vilket ger runt 20 000 kronor efter skatt. I det fallet kan man spara 2000 kronor i månaden. Vill man köpa en bil som kostar 200 000 kronor tar det då 1,5 år att spara ihop till kontantinsatsen på 40 000 kronor.
– Det är ju inte farligt lång tid att vänta på en bil man vill ha, konstaterar han.
Men om man nu tillhör den skara som måste ha en bil illa kvickt och inte sitter på ett fett sparkonto? Ja, då får man helt enkelt låna till kontantinsatsen. Och då är det ett blancolån, alltså ett lån utan säkerhet, som är blir aktuellt.
– I det fallet ska man tänka på att betala av lånet med högst ränta snabbast, tipsar Magnus Hjelmér.
Viktigt amortera i takt med värdesänkningen
En snabb googling visar att många banker erbjuder billån helt utan krav på kontantinsats. Det är vanliga blancolån där man inte använder bilen som säkerhet. Det innebär att de generellt har högre ränta än ett traditionellt billån, vilket enligt Magnus därför gör det till det sämsta alternativet.
– Om man tar ett sådant lån ska man vara noga med att jämföra olika långivare, då räntesatsen kan skilja väldigt mycket. Tänk också på att amortera i takt med bilens värdesänkning, så att du efter några år inte sitter med ett stort lån för en bil som är värd betydligt mindre.