LED-lampor, även kallade lysdioder, lyfts fram som ett miljövänligt alternativ till traditionella glödlampor. På allt fler platser byts gatubelysningen nu ut, framförallt i syfte att spara energi och pengar.
Men man vet i dagsläget lite om vilka risker ljuset innebär för djur och människor på sikt. Då det är mer likt dagsljus än det mer gulaktiga ljuset från traditionella lampor skapar det problem för många nattlevande djur. Fladdermöss har till exempel svårt att orientera sig i starkt ljus, vilket försämrar deras möjligheter att hitta föda. Och groddjur dras gärna till ljusa platser, där de sedan har lättare att råka illa ut.
Efterlyste forskning
Redan för två år sedan tittade Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, på fenomenet och höjde då ett varningens finger för LED-belysningens påverkan på såväl djur som människor.
– Ljuset utomhus påverkar nattaktiva djur som exempelvis insekter, fladdermöss, fåglar och däggdjur, ett byte till lysdioder kan öka den påverkan, sade VTI-forskaren Annika Jägerbrandt då.
Hon efterlyste samtidigt mer forskning inom området. Och nu drar Trafikverket igång ett forskningsprojekt som ska kartlägga LED-belysningens ekologiska effekter.
– Studiens syfte är att ge kunskap om hur LED-ljus påverkar djur och insekter över årstiderna och under nordiska förhållanden. Utifrån resultatet kan vi ta fram åtgärder och konkreta rekommendationer för en bättre hållbar samhällsutveckling, säger Petter Hafdell, projektledare på Trafikverket.