Det är färsk statistik från Motorbranschens Riksförbund, MRF, som visar ett trendbrott i svensk nybilsförsäljning. Tidigare har vi sett en kraftig ökning av andelen nybilsköpare som väljer privatleasing framför kontaktköp eller så kallade billån.
Förra året ökade andelen privatleasingavtal från 25 procent av privathandeln under det första halvåret till över 30 procent under det andra halvåret 2016. Men i vår har ökningen stagnerat och landar på 27,2 procent, till och med något lägre än för helåret 2016. Nu sker en stor del av nybilsförsäljningen under hösten varför det fortfarande kan bli en ökning till närmare 30 procent under hela 2017.
LÄS MER: De dyra leasingfällorna
MRF:s prognos visar på cirka 45 000 privatleasingavtal för hela 2017 – och det på en växande marknad. För två år sedan spådde branschexperter att vi snabbt skulle nå över 50 000 privatleasingavtal per år och att köpformen skulle bli den klart största för privatpersoner.
– Privatleasingens andel kommer att fortsätta på en hög nivå, men jag tror att den kommer att stabilisera sig kring 30 procent det närmaste året. Det positiva mottagandet från kunderna gör att produkten privatleasing är här för att stanna, men att ökningen har avstannat känns nog bra för många i branschen, säger Johan Holmqvist, bilhandelsansvarig på MRF, i ett pressmeddelande.
Nybilsförsäljningen väntas stiga till rekordnivån 375 000 sålda bilar 2017 men där inkluderas den starka tjänstebilsmarknaden. I Sverige är det fortsatt billigt att ha tjänstebil jämfört med ett privatköp. Nya skatteregler i det så kallade bonus-malus-systemet kan ändra på det då bilskatten och trängselskatten föreslås plockas bort från förmånen och läggas på bilnyttjaren.
Andelen privatleasing av de totalt registrerade personbilarna blev för jan-juni 11 % mot 13 % för helåret 2016.
LÄS MER: 12 billiga leasingbilar från i våras