Polismyndigheten förfogar över cirka 1900 civila fordon. De allra flesta drivs av bensin eller diesel och ett fåtal körs på etanol eller gas. Förutom de här 1900 bilarna finns ett 20-tal elhybrider. Men nu ska polisen bli miljövänligare. Tio elbilar ska testas av myndigheten i tre storstäder, Stockholm, Malmö och Göteborg.
– Det finns många fördelar med elbilar. De går tyst, släpper inte ut några avgaser och har en lägre driftskostnad än bilar som drivs av fossila bränslen, säger Henrik Långmark, projektledare vid gruppen för miljöledning vid polismyndigheten, i ett pressmeddelande.
Det är främst inom tätort som elbilarna ska användas och om försöket slår väl ut planerar polisen att köpa ytterligare tio bilar. Enligt myndigheten kan en stor del av arbetsresorna skötas med elbilar.
– Det innebär att många av polisens bilar, som drivs av fossilt bränsle, kan ersättas med elbilar. De kommer att användas till administrativ- och civil verksamhet i storstadsregionerna. Inte som utryckningsfordon, säger Henrik Långmark.
Samtliga elbilar är utrustade med alkolås. Polisen ska också installera egna laddboxar för att kunna ladda elbilarna på stationerna.
– Hur långt man kan köra innan batteriet måste laddas beror på körsätt, väder och väglag men man räknar med 18-19 mil. Det går även att välja olika lägen som gör att batteriet laddas medan man kör, säger Henrik Långmark.
LÄS MER: Så fungerar polisens nya superkameror – känner igen ansikten
Utvärderas till 30 april
En av bilarna testas av nationella operativa avdelningen, Noa.
– Reaktionerna har varit övervägande positiva. Bilen har fin väghållning och går väldigt tyst. Att den går tyst har både för- och nackdelar. Den är behaglig att köra men fotgängare och cyklister hör inte när man kommer. Det är därför extra viktigt att vara uppmärksam när man kör elbil, säger Jan Carlsson vid nationell samordning/krisberedskap, Noa.
Försöket med elbilarna ska pågå till och med den 30 april. Sen får vi veta om det här med elbilar är något för polisen.