Det är i svallvågorna efter den uppmärksammade dieselskandalen, där Volkswagen fuskade med utsläppsvärden från sina dieselbilar, som tyska myndigheter nu vill ta i med hårdhandskarna mot de farliga dieselutsläppen.
Det tyska transportministeriet har inlett samtal med testinstitut, trafikmyndigheter och den tyska bilindustrin för att hitta åtgärder som ska minska de farliga nox-utsläppen från dieselbilar med upp till 25 procent.
Anledningen till åtgärden är att flera tyska städer vill förbjuda dieselbilar för att på det viset förbättra luftkvaliteten. Myndigheterna har räknat ut att åtgärden till en början omfattar cirka 12 miljoner dieselbilar som tidigare godkänts enligt utsläppsvärden för Euro4, Euro5 och Euro6.
Myndigheten anser att det är bilindustrin ska ska kostnaden som beräknats till mellan15 och 25 miljarder kronor. Åtgärden ska vara beslutad i god tid före det tyska valet den 24 september.
Det är bland annat Stuttgart och München, hemstäder för Porsche och BMW, som gått längst i kraven på att förbjuda dieselbilar.
Åtgärderna från de tyska myndigheterna kan i framtiden betyda att även andra biltillverkare än de tyska stoppas från tyska städer om de inte också åtgärdar bilarna.
Nox-utsläppen anses vara för höga i Europa som en följd av tuffa CO2-regler. En högre bränsleförbrukning ger högre CO2-utsläpp men en bättre förbränning av nox. Nox är skadliga för människan kan kan ligga bakom flera cancerfall medan CO2-utsläpp anses öka miljöpåverkan.