I skuggan av Moderaternas Sverigemöte släppte regeringen i fredags sitt nya förslag om ett bonus malus-system.
Man pratade om premier till de med klimatvänliga bilar, men skatten talades det inte lika högt om.
Köpare av nya bilar som släpper ut mycket koldioxid beskattas extra hårt de första tre åren – och en bonus ges till de bilägare vars fordon har låga utsläpp. Maxbonus är 45 000 kronor.
Förslaget gäller för nya bilar från 1 juli 2018.
– Om du väljer en bil med höga utsläpp kommer du få betala en malus i form av ökad fordonsskatt. Vi har också lagt till en knäck så de allra värsta bilarna kommer att få en ordentlig malus, sa miljöminister Karolina Skog, MP, till ”Ekot” i fredags.
”Tydlig klimatstyrning”
I nuläget är det oklart vilka kostnader och intäkter förslaget, som nu ska ut på remiss, medför.
– Men vi kan säga att vi går från en supermiljöbilpremie som är dyr, som har dålig klimatstyrning, till en bonus-malus som kommer ha tydlig klimatstyrning och som inte kommer kosta skattebetalarna någonting alls, sa Skog.
Men den nya bilskatten slår brett.
– Regeringens förslag betyder att alla får en höjning av sin bilskatt och för de allra flesta blir höjningen drygt 350 kronor per år, säger Jan-Erik Berggren, bilexpert på Allt om bilar.
För de allra flesta nya bilar rör det sig om en kraftig skattehöjning – upp till 10 000 kronor under en period på tre år.
– Det här kommer att få fler att köpa laddhybrider och elbilar och det gäller för tillverkarna att få fram de här bilarna snabbt, säger Berggren.
BERGGREN: Svenska politiker bör lyssna på Audi-chefen
Flera protester
Men större bilmodeller är knepigare att ersätta.
– Här finns det inte tillräckligt med miljövänliga alternativ. Det är ofta människor på landsbygden som dessutom måste betala mycket skatt på bränslet eftersom de kör längre sträckor, säger Berggren.
Protesterna kommer från fler håll:
Karlskogabon Maria Sturaro reagerar starkt på förslaget.
– Jag tror att alla skulle föredra en elbil men de fungerar inte för de allra flesta. De är alldeles för dyra och det skulle behöva byggas upp ett helt nät av laddplatser där folk bor och kör.
I stället för att straffa bilägarna borde regeringen höja kraven på biltillverkarna, anser hon.
Förslaget har mötts av stark kritik, från flera riksdagspartiet och branschintressen:
– Det är olyckligt och det skapar en osäkerhet. Man tar från vanliga människor som kör begagnade bilar och ger supermiljöbilspremier till företag som har råd att köpa nya bilar, sa Fredrik Daveby, vd på Motormännen till SVT efter förslaget presenterades.
LÄS MER: Audis miljöoffensiv – storsatsning på el och gas
Här välkomnas förslaget
Gröna bilister välkomnar förslaget men menar att det behöver kompletteras med åtgärder för andrahandsmarknaden.
Också organisationen Hela Sverige som bevakar landsbygdsfrågor har invändningar eftersom det ofta saknas alternativ till bilen utanför städerna.
Moderaterna anser, precis som Maria Sturaro att det är biltillverkarna som ska ta smällen och inte ägarna.
Centerpartiet tycker att bonusen borde vara ännu större jämfört med dagens system och föreslår i stället en avgift vid köpet på 10 000 kronor.
– Människor tar inte hänsyn till skatten när de gör ett bilköp. Det kommer som en sur överraskning, speciellt för de som redan köpt en bil och får höjd skatt nu. Det är den stora skillnaden mellan regeringen och oss. Vi finansierar det genom en avgift vid köpet av stora bränsletörstiga bilar, säger partiets klimatpolitiska talesperson Rickard Nordin.