Om vi backar till hösten 2009 så minns ni hur Saab försökte att bryta sig loss från General Motors. GM ville inte ha med Saab att göra men ville inte heller sälja billigt eller så att viktiga rättigheter försvann till konkurrenter.
Koenigsegg försökte med hjälp av investerare ta över Saab men hoppade av i sista stund. Då kom Victor Müller in som den store räddare. Hans lilla sportbilstillverkare Spyker – i sig en rörig historia – klev in och lyckades efter intensiva dygnetruntförhandlingar att köpa Saab.
Den svenska staten och Europeiska Investeringsbanken, EIB, såg till att Müller fick låna pengar och dra igång fabriken i Trollhättan.
Victor Müller red in som en stor hjälte som räddade Saab från alla stygga motståndare. Sen gick det utför.
Fyra huvuddelar i åtalet
Müllers affärsplan sviktade tidigt och framåt våren 2011 var det nytt ekonomiskt kaos. Nu står flera toppchefer på Saab åtalade för mycket av det som hände den där våren. Åtalet som nu ska prövas i Vänersborgs Tingsrätt består av fyra huvuddelar:
1) Lön eller arvode. Victor Müller tog emot sju miljoner kronor under sitt dryga ett och ett halvt år på företaget. Åklagaren hävdar att de här pengarna betalades ut på ett tveksamt sätt och ska betraktas som lön och inte arvode till Müllers företag.
Att det handlade om en slags skatteplanering.
Men i ett skattemål i Göteborg har Müller friats helt och jag tycker att den här åtalspunkten känns väldigt svag.
2) Pengarna från Antonov. Vi minns alla hur ryske Saab-entusiasten, som han ville framstå som, ville skyffla in pengar i Saab. Men svenska myndigheter, EIB och GM vägrade att ta i Antonov med tång. Ändå påstås det nu att Antonov investerade 30 miljoner kronor i Saab.
Jag vet inte om det är straffbart att Saab i så fall lurade staten, EIB och GM. Det är tveksamt om åklagaren kan bevisa att pengarna kom från Antonov.
3) Förskönande av verkligheten. Våren 2011 var det kaos i Saab och de mejl som åklagaren kommit över visar att det fanns stora skulder och att verksamheten var på väg att gå omkull – varje dag. Ändå visade Saab upp en fasad där Müller pratade om framgång. Det hävdar åklagaren gjorde situationen värre och slaget hårdare när Saab till slut gick i konkurs.
Men den här punkten är väldigt svag eftersom hela bilbranschen, och alla andra branscher, alltid lovar framgång med nästa modell. Men åklagaren har förstås aktiebolagslagen att stödja sig på så det borde inte finnas några tveksamheter.
4) Fiffel med årsredovisningen. Saabs jurister ska ha ändrat i årsredovisningen efter det att revisorerna godkände den. Den här punkten borde vara enkel att bevisa. Sen är det väl tveksamt hur brottsligt det är, såklart beroende på exakt vad som ändrats.
Åtalet mot Jonsson och Geers näst intill ett hån
Totalt sett är det fyra i mitt tycke svaga åtalspunkter. Men det ska bli skönt att få ett avslut och inte minst för Saabs förre vd Jan-Åke Jonsson och chefsjuristen Kristina Geers måste det kännas bra att lägga det här bakom sig en gång för alla.
För om Victor Müller vill kalla sig hjälte i Trollhättan så är de stora hjältarna i mina ögon alla de Saab-anställda, chef eller inte, som slet dygnet runt för att rädda Saab. För dem är åtalet mot Jonsson och Geers näst intill ett hån.