Jag har genom åren kört en hel del elbilar. Tesla Model S och X förstås. De små elbilarna Peugeot iOn, Mitsubishi i-Miev. Volvo C30 Electric. Nissan Leaf och e-200 och så sent som för ett par veckor sedan Renault Zoe.
Dessutom har jag hunnit skriva massor av artiklar om vad som kommer sen, om två, tre, fyra, fem år.
Det är under en sån här period svårt att veta när en trend börjar eller tar fart och när vi verkligen får se ett teknik- eller strategiskifte. Och även om jag vetat om att vi står inför en ny tid med elbilar i stället för bilar drivna av bensin och diesel är det speciellt att vara med när det till slut händer.
För nu händer det. Folkelbilen är här. Elbilen som inte kostar en miljon. Elbilen som har en räckvidd som gör den användbar på riktigt. Elbilen som är som en helt vanlig bil bara det att den drivs med el.
BETYG I 5 KATEGORIER: Så bra är Ampera-e
Början på en era med elbilar för vanliga människor
Testkörningen av Opel Ampera-e i och utanför Oslo i Norge kommer för mig att vara början på eran med elbilar för vanliga människor.
Tesla kommer alltid att få rättmätigt kred och beröm för att de pressade fram den nya trenden. Elon Musk visade att det var och är möjligt och Musk har också raserat en och annan traditionell och konventionell mur på vägen. Det ska ingen ta ifrån Elon Musk. Och hans egen version av folkelbilen, Model 3, kan mycket väl bli det allra bästa budgetköpet när den väl når marknaden.
Ändå är för mig testkörningen av Opel Ampera-e i och utanför Oslo början på något helt nytt – elbilar för alla.
Jag tror och hoppas att den svenska importören lyckas pressa fram ett svenskt pris på Ampera-e före årsskiftet. Det skulle göra Sverige till den femte marknaden i Europa som får Ampera-e efter Norge, Tyskland, Nederländerna och Schweiz. Och det behövs fem länder för att Opels elbil ska vara en kandidat – och favorit i så fall – till Car of The Year 2018.
BETYG I 5 KATEGORIER: Så bra är Ampera-e
Hittills bästa räckviddden av alla
Ampera-e har den hittills bästa räckvidden av alla konkurrenterna sett till storlek och pris. Enligt den snällare körcykeln NEDC är räckvidden 52 mil på en laddning och enligt den elakare WLTP 38 mil. Räckvidden nås med hjälp av en elmotor på 150 kW (204 hk) och ett batteri på 60 kWh.
Vi körde på tuffa och kuperade vägar norr om Oslo och höll verkligen inte igen. Ändå stannade vår snittförbrukning på 18 kWh per tio mil. Det var cirka fyra grader varmt i luften och fruset på vägen. Med den förbrukningen hade jag klarat mig drygt 33 mil på ett fullt batteri.
Det kan ingen av Opel Ampera-e:s konkurrenter matcha – de är inte ens i närheten. Och det är bland annat därför som det här på allvar är en elbil för alla.
Den andra anledningen är priset. Bilen som i praktiken är Opels version av Chevrolet Bolt kostar cirka 35 000 dollar i USA, drygt 39 000 euro i Tyskland, cirka 300 000 norska kronor i Oslo och priset i Sverige före miljöbilsbonus lär landa på lite drygt 400 000 kronor.
BETYG I 5 KATEGORIER: Så bra är Ampera-e
En besvikelse på insidan
Att Opel fått översätta General Motors Chevrolet Bolt till Europa har sina för- och nackdelar. Fördelen är förstås att priset har kunnat hållas ner. Nackdelen är att Opel tvingats plocka bort flera av sina tekniska lösningar från de egna bilarna. Det saknas till exempel en integrerad navigering vilket tar bort en hel del av fördelen med OnStar-systemet. Opel har heller inte fått plocka med sig sina fina strålkastare och inredning från nya modeller som Astra och Insignia.
Att kliva in i en Ampera-e blir därför en stor besvikelse. Det är gammal hårdplast och det ser väldigt billigt ut. Inte alls den kvalitet som Opel skämt bort oss med på senare år. Jag gissar att det smärtar Opel rejält. GM har heller inte öppnat de största produktionskranarna varför lanseringen och etableringen tyvärr kommer att gå långsammare än nödvändigt.
Här har General Motors missbedömt sugen efter elbilen för alla. För jag tror att det är fler än jag som står och stampar och som verkligen vill börja det nya – vill börja köra elektriskt.
BETYG I 5 KATEGORIER: Så bra är Ampera-e
3 Konkurrenter:
VW E-Golf
Tesla Model 3 (kommer i USA tidigast i sommar)
Hyundai Ioniq
Pris: från ca 420 000 kronor.
Garantier: Åtta år eller 16000 mil på bilens batteri.
Motor: Elmotor.
Batterikapacitet: 60 kWh.
Effekt: 204 hk.
Vridmoment: 360 Nm.
Kraftöverföring: En växel med totalt fyra olika energiåtervinningslägen. Framhjulsdrift.
0–100 km/h: 7,3 sekunder.
Toppfart: 150 km/h.
Bränsleförbrukning: 14,5 kWh per tio mils blandad körning.
CO2: 0 gram/km.
Längd x Bredd x Höjd: 4 164x1 854x1 594 mm.
Tjänstevikt: 1 691 kg (batteriet väger drygt 400 kg).
Dragvikt: uppgift saknas.