Fiat-chefen Sergio Marchionne talade under billkrisåren 2008–2009 om att bilindustrin behöver omgrupperas. Enligt Marchionne skulle det på sikt bara finnas fem, sex stora biltillverkare. Och även om det dröjt några år så kan Marchionne få rätt.
I år har General Motors sålt Opel till PSA-gruppen som därmed blir ett hot mot VW i Europa. Toyota har gjort avtal med Mazda och Renault/Nissan har tagit över Mitsubishi.
Marchionne själv har försökt gå samman med General Motors och han har öppet deklarerat att Fiat/Chrysler behöver växa ytterligare.
LÄS MER: Volvos ägare köper flygande bilar
Men istället för uppköp så kan hela Fiat-koncernen komma att säljas. Enligt uppgifter i branschtidningen Automotiwe News har ett antal kinesiska bilföretag – bland annat Great Wall Motor – inlett samtal med myndigheter och återförsäljare om ett köp. Fiat ska också ha tackat nej till ett anbud
Kinesiska bilföretag har tryck på sig från sin regering att expandera utomlands. Geelys köp av Volvo utveckling till en stor global bilkoncern ses som det goda exemplet på kinesisk expansion.
Och Geely nämns också som en tänkbar köpare tillsammans med Dongfeng Motor, Great Wall och Guangzhou Automobile Group.
Enligt de senaste uppgifterna kommer bilmärkena Maserati och Alfa Romeo att – precis som Ferrari tidigare i år – att plockas bort från Fiat-gruppen före en försäljning. Ferrari är börsnoterat och kontrolleras av familjen Agnellis företag Exor. På samma sätt skulle Exor ta kontroll över Maserati och Alfa Romeo före en försäljning till Kina.
LÄS MER: Volvos motorer i Geelys bilar
De kinesiska företagen skulle ändå komma över Fiats globala försäljningsnät, fabriker och underleverantörer. Med hjälp av Dodge och Ram skulle också kineserna komma in i Nordamerika.
Förutom Volvo nämns också köpen av Pirelli och robottillverkaren Kuka som goda exempel på kinesiska uppköp. Den politiska ledningen i Kina stödjer all form av internationella affärer och uppköpen väntas öka de kommande åren.