1. Välj rätt trafikskola
De flesta svenska trafikskolor håller hög klass och erbjuder bra utbildningar. Det kan dock skilja en del i pris mellan dem – surfa runt och jämför priserna. Det kan göra stor skillnad för hur mycket ditt körkort kommer att kosta.
2. Kör kontinuerligt
När du väl bestämt dig för att ta körkort är det bra att köra ofta, gärna flera gånger i veckan. Går det för lång tid mellan gångerna är det lätt att tappa både känsla och kunskaper. Har du svårt att få in körning i vardagen – boka en intensivkurs och klara av allt på en gång.
3. Träna privat
Att ta lektioner hos en trafikskola är överlägset. Men kan man kombinera med privat övningskörning finns det en hel del pengar att spara. Det kan vara en kompis, förälder eller annan släkting – se dock till att det är någon som du inte har lätt att börja bråka med. I trafiken kan stressiga situationer snabbt uppstå och då gäller det att inte bli osams. Se också till att personen du ska köra med har ett handledartillstånd.
4. Köp en bil att träna i
Man gör misstag när man ska lära sig saker, det gäller i hög grad när man ska lära sig att framför ett fordon. Och att göra de här misstagen i en dyr lånad bil kan bli kostsamt. För att slippa repa mammas nya BMW eller pappas fina Volvo kan det vara en bra idé att köpa en billig bil att träna i. Det behöver inte bli så dyrt.
5. Kör upp i en bil du är van vid.
När det väl kommer till uppkörning är det viktigt att du är van vid den bil som du ska köra upp i. Olika märken och modeller har sina egenheter i kupéerna och en ny bil kan bli ett stressmoment under uppkörningen.
6. Träna i simulator
Allt fler trafikskolor skaffar körsimulatorer. De fungerar ungefär som ett tv-spel, men eftersträvar att simulera så realistiska trafiksituationer som möjligt. Det finns många fördelar med simulatorträning, bland annat är det relativt billigt, det är miljövänligt och det går att styra hur komplicerade situationer eleven ska utsättas för.
7. Träna på att vara ödmjuk
Det finns många undersökningar som visar att de flesta bilförare anser sig köra bättre en genomsnittet. Detta gäller i hög grad yngre människor. Försök att tänka bort detta och lyssna på din handledare i stället. Det kan du ha nytta av både när du ska ta körkort och när du sen ska ut i trafiken på riktigt.
8. Vänta inte med teorin
Vissa av oss tycker att teorin är den jobbiga delen av det här med att ta körkort. Ett bra tips är dock att ta den här tjuren vid hornen direkt. I teoriböckerna finns en hel del info som kan vara bra att ha med sig när man övningskör.
9. Öva på datorn
Det finns massor av olika sätt att öva på körkortsfrågor på datorn. Går du på en trafikskola är chansen stor att de kan hjälpa dig att hitta rätt.
10. Värm upp inför uppkörningen
Innan du ska köra upp – ta en ordentlig åktur så att du känner dig varm i kläderna. Se dock till att inte köra så mycket så att du blir trött, det är psykiskt ansträngande att köra bil. Speciellt i en stressande situation som en uppkörning.