Vi sitter en trappa upp i Citroëns stora monter. Det är dag två på den stora bilsalongen i Paris. Linda Jackson är ny vd för Citroën – ett varumärke av totalt tre i den stora PSA-koncernen. De andra två är Peugeot och helt nya DS.
Två dagar tidigare samlade PSA-chefen Carlos Tavaras sina chefer på en stor restaurang i Paris. Han radade upp dem och förklarade för speciellt inbjudna journalister att det här – det här var gänget som ska få PSA att lyfta.
Linda Jackson, 55, stod med i raden, så klart. Med men överraskad.
– Att jag som brittiska och kvinna skulle vara vd för ett franskt bilföretag, det kunde jag aldrig ha gissat när jag började i företaget 2005.
Hon har tidigare varit chef för Citroën på Irland och Storbritannien och har arbetat i bilindustrin i totalt 35 år.
Energin är påtaglig. Minuter innan vår intervju har franske presidenten Francois Hollande hälsat på i montern och Linda har avverkat besök, på besök under hela den första mässdagen.
Är det roligt?
– Ja, jätteroligt. Men du vet, jag har inte varit utanför det här rummet på hela tiden. Jag har inte sett något av de andra märkena.
Kollegan Jonas Fröberg på Svenska Dagbladet frågar vad Linda tycker om Volvos nya XC90. Jag och Jonas kan se bilen från fönstret men Linda sitter med ryggen åt Volvos del av hall 1 i det totalt sju hallar stora mässområdet.
– Jag vet inte, ingen aning, jag har inte ens sett bilen, svara Linda.
Ska bygga nytt
Istället pratar hon mycket och länge om Citroën. Carlos Tavares har lagt ut en plan, kallad ”Back in the Race”, för hela koncernen och där har Citroën en tydlig plats. DS-bilarna har brutits loss för att bli gruppens premiummärke. Kvar står ett något rumphugget Citroën som ska bygga nytt. Linda har vänt på varje sten i företag för att hitta rätt strategi och rätt sätt att jobba för att skapa lönsamhet.
– 2015-2016 ska vi vara lönsamma igen, det står i planen, säger Linda Jackson.
Hur då?
– Vi ska bli effektivare och vi ska minska antalet modeller. Vi ska gå ner till totat sju olika siluetter, modeller, och minska antalet lokala varianter. Honda har sju siluetter och säljer tre miljoner bilar per år, så det går. Vi ska också sälja fler bilar utanför Europa.
Att minska beroendet av Europa blir en av Tavares svåraste uppgifter. PSA drabbas hårt ev eurokrisen, trots att Citroën säljer 25 procent av sina bilar i Kina.
– Kina är vår största marknad i dag, inte Frankrike. Vi säljer 40 procent av bilarna utanför Europa men vill upp till 50 procent.
Linda pratar också mycket om själva bilägandet där Citroën vill skapa nya sätt att köpa och äga en bil. Citroëns målgrupp ska fortsatt vara bred och då gäller det att hitta något som gör märket speciellt.
– Det ska märkas att du köper en Citroën, vi ska jobba mycket med känslan för bilen och märket och att det är bra att köpa och äga en Citroën. C4 Cactus står för väldigt mycket av det vi vill göra i Citroën.
Ska erbjuda nya tjänster
Linda nämner begrepp som Citroën Connect och Citroën Advisor som ska hålla bilägaren uppkopplad och tillhandahålla olika former av tjänster.
Är det svårt att ta betalt för all ny teknologi som ska in i bilarna, nya elektrifierade drivlinor och teknik för appar och uppkoppling?
– Ja, det är det som är det svåra, det är det som är nyckel till allt. Att kunna göra den här nya tekniken tillgänglig för rätt pris, så att kunde har råd att betala för den, och vill betala för den.
Intervju är över. Det står ett antal asiater på kö utanför. Linda rättar till dräkten för att bli fotograferad.
Vi kommer ner i Citroëns monter med årets nyheter. Flera konceptbilar visar hur Citroën tänker sig att minska bränsleförbrukningen. Enligt Linda är PSA bäst i Europa när det kommer till att bygga bilar som släpper ut lite CO2 per kilometer.
I mitt anteckningsblock har jag ringat in: Vinst 2015-2016. Linda Jackson ska ta Citroën Back in the race.