Norra Sverige har redan snö och is på vägarna och vinterdäcken blir ett naturligt val. Men i övriga landet där vägarna är fria finns risk att många väntat med bytet på grund av det milda vädret under hösten. Erik Kjellin som är Trafiksäkerhetsansvarig på Motormännens riksförbund uppmanar alla bilister som inte bytt att sätta på vinterdäcken snarast.
Halkan kan komma snabbt
– Redan när det är runt fem till sju plusgrader så bör du byta till vinterdäck. Det kan gå snabbt, det kan komma frost på nätterna vilket gör att det blir glashalt på morgonen. Gummit i sommardäcken är mycket hårdare, det passar inte för kalla vintrar och de har inte samma egenskaper som vinterdäcken, säger han.
Henrik Olars som är presschef på Transportstyrelsen berättar att det inte går att se i olycksstatistiken vilka olyckor under vintern som beror på för dåliga däck. Men han tror att de flesta bilister har koll på när det är dags att byta.
– Jag får ett intryck av det här är något som det informerats väldigt mycket om. Men det har hittills varit ganska milt och många kanske inte har prioriterat att byta däck, säger han.
Riskerar böter
Från och med i dag kan du bli bötfälld av polisen om det är vinterväglag på platsen.
– Det är polisen där och då som bestämmer om det är vinterväglag. Det beror på vädret och var i landet man befinner sig, säger Henrik Olars.
Definitionen av vinterväglag är när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Men det är inte snö på vägen som är farligast.
– Det är inte när det är riktigt kallt som det är värst, utan det är när det är runt nollstrecket, det är då den här isen du inte ser kommer – svartisen, säger Erik Kjellin på Motormännen.
Snåla inte på däcken
Han skickar även med en uppmaning om däckens kvalitet.
– Man ska inte snåla på däcken. Investera i säkerheten för både dig och familjen. Tre millimeter däckdjup är lagen, men har du under fem millimeter bör du definitivt byta, säger han.
Har du själv bytt däck?
– Absolut, det hade varit tjänstefel annars.