I Stockholm har polisen tagit krafttag för att ta cykelburna fartsyndare.
Södermalmspolisen genomför till exempel dagliga räder mot cyklister.
Samtidigt blir antalet cyklister fler och ockuperar mer av gatuutrymmet. Debatten om vem som äger rätten till gatan är hätsk.
– Jag blir ibland så arg att jag puttar till en bil som kommer för nära min cykel. De verkar inte bry sig om att vi finns, säger Malin Karlsson som cyklar så gott som dagligen.
Många allvarliga olyckor
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har publicerat en rapport som visar att cykelolyckor som slutar med allvarliga skador är vanligare än man tidigare trott.
Årligen behöver 3 500 personer vårdas på sjukhus i mer än ett dygn efter cykelolyckor. Totalt söker 23 000 cyklande svenskar varje år sjukhusvård, visar studien.
Enligt Jan Schyllander, som skrev MSB:s rapport, är det hög fart och kraftiga inbromsningar som främst är orsak till de olyckor som slutar i sjukhusbesök.
Cyklister som bryter mot trafikregler riskerar höga bötesbelopp. Dessutom kan de få prickar i körkortsregistret och därmed risk att få körkortet indraget.
”Borde få köra mot rött”
Men Nino Beganovic, som både kör bil och cyklar i stadstrafik, tycker ändå att cyklisterna inte borde ha lika hårda trafikregler som bilister.
– Ibland kan det underlätta i trafiken om cyklister kör mot rött, säger han.