Det är undersökningsföretaget YouGov som hjälpt OKQ8 att undersöka vad som är viktigt vid val av ny bil. Och det är sedan tidigare kända saker som bekräftas i undersökningen: män tycker att bilmärket är viktigt medan kvinnor tänker mer på säkerhet.
När det kom frågor om bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp bjöd svaren på några överraskningar. Hela 60 procent tyckte att låg bränsleförbrukning är viktigast vid köp av ny bil. Men när bilköparna fick flervalsfrågor och där alternativen handlade om miljöpåverkan tyckte bara 29 procent att miljöpåverkan var den viktigaste aspekten.
Kvinnor vill ha säkerhet
Bilens säkerhet är viktigare för kvinnor än män (51 respektive 42 procent). Medan faktumet att bilen är av specifikt märke eller modell är viktigare för män än kvinnor (24 respektive 14 procent).
Undersökningen visade också att hela 79 procent gissade att de skulle använda bilen i samma utsträckning som i dag om fem år. Om de inte skulle använda bilen lika ofta hade att göra med livssituation – inte miljöskäl.
När bilisterna fick fler frågor om miljöpåverkan och miljöbilar svarade 44 procent att biltillverkarna bär det största ansvaret för att minska miljöpåverkan från biltrafiken, 20 procent att det är politikernas ansvar och lika många att det är bilisternas. Hela 42 procent anser att skattebefrielser vid köp av miljöbil skulle vara det bästa alternativet för att minska miljöpåverkan.
Utvecklingen stannar av
När OKQ8 sammanställt det så kallade indexet för hållbar bilism framkommer att bilismen har förbättrats i en hållbar riktning med 34 procent sedan 2008. De genomsnittliga koldioxidutsläppen för personbilar sjunker, men minskningstakten har nästan avstannat de senaste åren, främst beroende på att många svenskar köper större samt fyrhjulsdrivna bilar.
Koldioxidutsläppen från nya personbilar var under 2014 132 g/km och minskade med 4 gram, jämfört med en minskning på 11 gram 2010. För att nå de transportpolitiska målen om en fossiloberoende fordonsflotta 2030 krävs en minskning med 5 gram årligen.
– Efter att ha följt indexets utveckling i flera år kan vi konstatera att det, trots en svag förbättring, återstår mycket arbete för att möjliggöra en framtid för människor i rörelse. Det krävs att politiker, näringslivet och biltillverkare tillsammans med den enskilde bilisten tar ansvar. Hållbar bilism handlar om att fortsätta att bidra till ekonomisk utveckling och samtidigt tillgodose dagens behov med minimerad miljöpåverkan, säger Camilla Slunge Dowling, Hållbarhetschef på OKQ8, i ett pressmeddelande.