Regeringspartiernas proposition, som bygger på en uppgörelse med Vänsterpartiet, föreslår att anslaget för den så kallade Supermiljöbilspremien höjs med 132 miljoner kronor för innevarande budgetår.
Nästa år vill man öka anslaget med 94 miljoner kronor till sammanlagt 309 miljoner kronor.
Men det blir tuffare att kvitera ut den maximala premien på 40 000 kronor. I förslaget ska kunder som väljer laddhybrider, som till exempel Mitsubishi Outlander PHEV, Volkswagen Passat GTE och Volvo V60 Twin Engine, bara få tillbaka halva summan 20 000 kronor. De bilar som är rent eldrivna ska enligt förslaget få oförändrad premie på 40 000 kronor.
BILTEST: Så bra är nya laddhybriden Passat GTE
Förlänger lägre förmånsvärde
Regeringen föreslår också att den tidsbegränsade nedsättningen av förmånsvärde för vissa miljöanpassade bilar förlängs i tre år, fram till och med 2019. Det sänkta förmånsvärdet omfattar elbilar, laddhybrider och gasbilar och är tänkt att ytterligare stimulera köp av miljöbilar.
Regeringspartierna vill också införa en ny premie för att stötta introduktion av eldrivna bussar. Under 2016 är premien 50 miljoner kronor och för åren 2017 till 2019 handlar det om 100 miljoner kronor per år.
”Ett glädjande besked”
I propositionen framhåller regeringspartierna och Vänsterpartiet att eldrivna bussar ger mindre klimatutsläpp, mindre buller och frigör biodrivmedel till andra tunga fordon som är svårare att elektrifiera.
Regeringens bedömning är att en premie till just elbussar kan bidra till ökad efterfrågan. En sidoeffekt kan också bli fler arbetstillfällen.
– Det här är det mest glädjande beskedet, vi har argumenterat för detta länge. Både Scania och Volvo har eldrivna bussar i trafik i Stockholm, Göteborg och Malmö så vem som helst kan provåka och se att det fungerar. Det kommer att hända väldigt spännande saker här, säger Bertil Moldén.