Bilstyling: Bara sköna veteranbilar hos Tony

Det är full fart på verkstadsgolvet där de anställda slipar och spacklar för fullt.

I ett hörn står en helt nedplockad BMW 327 från 1938 och lite längre bort finner vi en Chevrolet Impala -59 som även den är helt plåtren.

Under ett skyddande täcke finns en nylackad Dodge Charger R/T -69 som väntar på montering och i avsyningshallen efter lack finner vi bland annat en VW Kharmann Ghia från 1963.

Under förmiddagen har Tony själv jobbat med en Dodge Polara där ägaren beställt ett jobb som ska förvandla den till nästintill utställningsskick, det vill säga bättre än när den en gång såldes.

– Jag älskar utmaningarna. Tillsammans med kunden går vi alltid igenom vad som ska göras så att vi är helt överens och sedan dokumenterar vi jobbet steg för steg med fotografier, säger han.

 

LÄS MER: 10 saker svenska bilägare vägrar att inse

 

Perfektionist

När han startade företaget 2009 var ambitionen att etablera sig som det självklara valet för de ägare som ville få sin pärla återställd till samma skick som när den lämnade fabriksbandet.

– Jag har jobbat med bilar hela mitt liv, från det att jag var 12 år hemma i Holland, och jag skulle nog kunna kalla mig perfektionist. För mig finns inga genvägar, oavsett vilket jobb det handlar om ska det utföras så bra som det någonsin går, säger han och tillägger att det är just detta som gjort att ryktet om den petige holländaren i Småland spridit sig så att numera kommer kunderna från hela norra Europa.

 

LÄS MER: 10 regler svenska bilister vägrar lära sig

 

Alltid något nytt

Att renovera och restaurera äldre bilar är ett hantverk som inte bara kräver kunskap om hur bilarna en gång byggdes och vilka metoder som ursprungligen användes. Minst lika viktigt är det att kunna identifiera och eventuellt åtgärda de reparationer och försök till förbättringar som därefter gjorts.

– Att jobba med gamla bilar är enormt tillfredsställande, varje dag lär jag mig något nytt och det är just det som gör jobbet så intressant. Men det gäller att ha tålamod och tid att ta till vara på de erfarenheter som man hela tiden skaffar sig. Egentligen är det samma arbetsmetod som när man restaurerar en gammal tavla, för att resultatet ska bli bra måste man behärska de tekniker och material som en gång användes.

Lämna ett svar