Jo, det är klart att det faktum att Hillerstorp också är själva födelseorten för Thule spelade en viss roll. Men kunnandet hos de ingenjörer som jobbade på Thules testavdelning för takboxar var direkt avgörande.
Testcentret invigdes tidigare i år och är nu till ytan dubbelt så stort som den gamla testavdelningen.
Här, i Hillerstorp, testas i dag samtliga produkter i Thules sortiment – allt från barnvagnar och väskor till traditionella cykelhållare och takboxar passerar skakriggar och miljöanläggningar.
Thule säljer produkter i över 135 länder
Alla produkter säljs globalt och testcentret ska hålla reda på regionala och lokala regler och krav från världens alla hörn. Thule säljer i dag produkter i över 135 länder.
Testchefen Eric Gustavsson förklarar att Thule också vill spela en aktiv roll i utvecklingen av regler och krav.
– Vi vill bidra till standarder och lagkrav över hela världen. Det tjänar vi på och det tjänar kunderna på. Vi vill att branschen ska sälja säkra produkter.
Thule har utvecklingsavdelningar både i Europa och i USA men alla produkterna testas och specificeras i Hillerstorp.
– Ingenjörskunnandet var det som avgjorde placeringen av testcentret, säger Eric Gustavsson.
– Vi är många här som har jobbat i många år med tester så det var naturligt.
LÄS MER: 10 prylar som gör dig säker i trafiken i vinter
Varje takbox får åka ett par varv runt jorden
I den nya delen av testcentret finns bland annat en avancerad rigg där ett takräcke är monterat. Thule får ibland hela tak från biltillverkare men kan också bygga ett tak utifrån en exakt ritning. På taket monteras det aktuella räcket som sedan körs i tuff terräng.
– Vi kan återskapa exakta rörelser och acceleration. Vi kan köra ett års körning på ett dygn i riggen. Vi kan också mäta signaler från verkligheten och återskapa de rörelserna i simulatorn.
Riggen står på stadiga betongfundament för att klara skakningar och inte påverkas av yttre störningar.
– Utmaningen för oss är att ta fram lättare, tunnare och mindre produkter utan att äventyra hållfastheten och livslängden.
Utrustningen testas också i vindtunnel för att få bästa möjliga luftmotstånd, inte för mycket tryck på taket men inte heller för lite.
Varje takbox eller takräcke körs i simulatorn ett par varv runt jorden för att kontrollera livslängden – och de körs med maximal last.
Thule har också en så kalla vägbulerigg där man kan simulera en vägbula från verkligheten. Här testas också alla utrustning vilket är ett viktigt test för inte minst takräcken, takboxar och cykelhållare. Thule kan också simulera hål i vägen.
Testar kemikaliepåverkan
I en testrigg står en barnvagn fastspänd. Här kan Thule simulera totalt tio olika situationer som en barnvagn kan utsättas för.
Och för barnvagnar finns också en rad lagkrav och restriktioner när det gäller hur barnet ska sitta fast i vagnen.
Men skakningar, tryck och vind är är inte det enda Thules produkter ska utsättas för i testcentret. Här finns också ett så kallat miljölabb som kan simulera olika väderförhållanden – både regn och sol. En hel del av produkterna innehåller plaster som påverkas av solen. Det finns också en rad produkter som kan förstöra en takbox eller en cykelhållare – som till exempel spolarvätska, avfettningsmedel, diesel och bensin. Allt testas.
Tillsammans med skakriggen är de uv-lampor som används för att simulera solljuset de dyraste delarna i testlabbet.
LÄS MER: Motorvärmare – välj rätt sort i vinter
Simulerar olika klimat
Olika klimat påverkar också produkterna på olika sätt. Här har Thule mätt vädret och luften på olika platser på jorden. Tuffast väder har västra Frankrike, Kroatien och den svenska Västkusten. Och i takt med att vissa material eller vissa ingredienser i materialen förändras behövs testerna göras om. Om till exempel en plats eller en viss typ av krom förbjuds på en marknad ska nya material ersätta gamla – och testas på alla olika sätt.
Förutom testcentret i Hillerstorp så använder Thule olika testbanor. Thule genomförde under 2014 totalt 150 krockprov för att se hur bra produkterna klarade en krasch.
– Det är inte alltid lagkrav på att vi ska krocktesta men vi har genomfört krocktester sedan 2006, berättar Eric Gustavsson.
Husen på industriomårdet i Hillerstorp ser rätt anspråkslösa ut. När de försvinner i backspegeln kan jag se hur en ny takbox monteras i skakriggen eller plockas in i miljöskåpet för att simulera ett par års användning i Los Angelese, Nice eller Göteborg.
En gång i tiden började några smarta ingenjörer bygga takboxar i Hillerstorp och deras företag växte till en global industrikoncern. De ingenjörerna skulle vara stolta om de såg skakriggen och miljöskåpet.