På måndag startar polisens sista insatsvecka för i år, då de fokuserar extra mycket på att motverka rattfylleri.
Varje år dör cirka 80 personer i drog- eller alkoholrelaterade trafikolyckor. Förra året omkom 75 personer i sådana olyckor.
Tidigare har fokus legat på att göra så många utandningsprov som möjligt.
LÄS MER: Så väljer du rätt alkoholmätare
Men nu satsar man i stället på att aktivt leta efter rattfyllerister för att stoppa den, erbjuda vård och förhindra att olyckor sker.
– Många av de som kör berusade har alkoholproblem och behöver vård, här spelar polisen en avgörande roll genom att erbjuda kontakt med vården, säger Marie Nordén, generalsekreterare för NTF, i ett pressmeddelande.
– Sen måste attityden till alkohol och bilkörning fortsätta stärkas – det är aldrig ok att sätta sig bakom ratten efter några glas vin eller dagen efter en blöt fest. Här har vi alla ett gemensamt ansvar tillsammans med bland andra skola, föräldrar, polis och socialtjänst.
LÄS MER: Var sjätte förare en trafikfara – ser för dåligt
En viktig del av polisens arbete är att få in tips från allmänheten, för att hitta den påverkade föraren innan en olycka sker.
– Med de resurser som finns fortsätter polisen att arbeta aktivt mot rattfylleri. Vi arbetar utifrån lokala förutsättningar och att vara där problemen finns, som till exempel tidiga morgnar vid idrottsanläggningar, utanför Systembolag eller utifrån olika tips, säger Ursula Eriksson, trafikstrateg på utvecklingscentrum Region Mitt, polismyndigheten.