Det är bilar med årsmodell 2009 eller nyare som är speciellt utsatta för denna stöldmetod. 73 procent av dessa bilar, som blivit efterlysta under 2013 och 2014, har stulits med nycklar. Tjuvarna kommer för det mesta över bilnycklarna vid inbrott i villor och lägenheter.
Samtidigt är de flesta bilägare mer rädda för att förlora sin hemnyckel, sitt bankkort eller körkort än bilnyckeln. Och 50 procent av bilägarna i Trygg-Hansas undersökning uppger att de förvarar bilnyckeln i hallen, vilken är den minst lämpliga delen i en bostad att ha den. Tjuven kommer smidigast åt den där.
– Om ytterdörren är olåst är det mycket enkelt för tjuven att stjäla bilnyckeln och sedan bilen. Vi ser många fall där detta sker. Det gäller att vara lika rädd om bilnyckeln som om sin plånbok eller mobiltelefon, säger Stefan Brala, specialist på motorförsäkringar hos Trygg-Hansa.
Storstäderna drabbade
Mest drabbat av bilstölder är de tre storstadsområdena – Stockholm, Göteborg och Malmö.
– Där finns den största koncentrationen av dyra bilar, säger Stefan Brala.
För att skydda sig mot bilstölder är larm populärast. Det uppger 50 procent av bilägarna att de har. Däremot har bara två procent spårsändare i bilen.
Undersökningen visar också att den långsiktiga trenden med minskning av bilstölderna fortsätter.2014 anmäldes 14 300 bilstölder jämfört med drygt 47 000 bilstölder 2004. Anledningen till minskningen är det elektroniska stöldskyddet, vilket har gjort det svårare att tjuvkoppla bilen.
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Trygg-Hansa. Totalt har 1 098 intervjuer genomförts under perioden 23 september till andra oktober. Målgruppen har varit personer mellan 18-79 år med tillgång till bil.