Folksams lista över säkra och miljövänliga bilar har i många, många år tjänat som ett slags rättesnöre för vilka bilar som är bra att köpa. Folksam och trafiksäkerhetsforskaren Anders Ydenius bedriver ett imponerande arbete när det gäller att kartlägga och föra statistik över olyckor där bilar är inblandade.
Det arbetet har fått internationellt erkännande och på flera sätt varit grunden i hur till exempel krocktestarna EuroNCAP skapat och utvecklat sitt betygsystem och därmed satt press på biltillverkarnas säkerhetsarbete.
Folksam har med säkerhetskraven som grund plocka fram en lista över bilmodeller som de anser är godkända – alltså bilar som både är säkra och miljövänliga.
Rätt med autobroms
I takt med att teknikutvecklingen i det närmaste skenar i bilbranschen blir Folksams arbete än viktigare. När Ydenius och hans kolleger satt samman årets lista över godkända bilar har de haft krav på så kallad autobroms. Det är rätt och det är oundvikligt. I framtiden hoppas jag också att Folksam kan fastställa kriterier för hur autobromsfunktionen ska fungera – för i dag skiljer det väldigt mycket från bilmärke till bilmärke.
Sedan EuroNCAP börjat ge säkerhetspoäng för autobroms och andra funktioner har tillverkarna rusat fram och monterat tekniken i flera modeller. Ibland har det gått lite väl snabbt och man kan fråga sig hur bra systemen verkligen fungerar.
Vissa tillverkare använder en form av avancerad adaptiv farthållare för att identifiera hinder framför bilen och anpassa farten. De systemen har sina klara nackdelar – bland annat eftersom de kräver vissa förutsättningar för att det verkligen ska bli en autobroms.
Andra tillverkare – som Volvo – har tydligare och bättre system som med hjälp av kameror identifierar hinder framför bilen och verkligen bromsar och stannar bilen, även från höga farter. Autobroms är alltså inte alltid en helt automatisk inbromsning.
Svårt hålla reda på
För en konsument och bilköpare är det här svårt och komplicerat att hålla ordning på. Risken finns att du köper till exempel en Renault Esapce utan att du helt och hållet vet vad autobroms betyder i din bil.
Här har bilbranschen en stor pedagogisk uppgift och aktörer som Folksam och EuroNCAP behöver verifiera och kontrollera tekniken.
Folksams lista över de säkraste och snålaste bilarna 2016 är totalt sett en väldigt bra och nyttig information till alla som ska köpa nya bil under nästa år. Ja, listan är till och med mer än så – den är livsviktig.