Det var 2010 som Renaults lågprismärke Dacia (tänk Volkswagen och Skoda) presenterade suven Duster för första gången. Den baseras då som nu på konstruktion och teknik från Renaults samarbetspartner Nissan och deras suv Murano.
Duster är en bruksig och funktionsduglig kompaktsuv som i jämförelse med de dyrare konkurrenterna är spartanskt utrustad.
Det oacceptabla var att antisladdsystem inte ingick i standardutrustningen – den självklara säkerhetsdetaljen kostade 5000 kronor extra.
Till årsmodell 2012 tvingades dock Dacia backa och numera är antisladd standard precis som sig bör i en ny bil.
I krocksäkerhetstestet Euro NCAP noterade Duster tre stjärnor där kritiken handlade om brister i vuxenskydd och fotgängarskydd.
Ordentligt lyft i Sverige
Sedan introduktionen 2010 har Dacia sålt 450 000 Duster världen över så visst finns det en stor marknad för en bruksig och billig suv.
I Sverige har det hittills i år registrerats 1690 stycken Dacia, en ökning med 121 procent mot förra året.
Till årsmodell 2014 får Duster en lätt ansiktslyftning. Jag skriver lätt då bilen rent tekniskt bygger på samma chassi och det handlar om likadan fyrhjulsdrift, som är inkopplingsbar i två steg.
I normalläget är Duster framhjulsdriven men när framhjulen slirar kopplas bakhjulsdriften in. Det går även att låsa drivningen 50/50 mellan fram- och bakhjulen.
Designmässigt är grillen ny med kromade ribbor och det nedre luftintaget har fått nytt galler. Även strålkastarna och bakjusen har ny design.
Vidare är takbågarna nya liksom avgasrörens utblås och vissa detaljer på hasplåten.
Interiört är mittkonsolen uppdaterad och framsätet har fått ny utformning medan baksätet förstärkts för bättre komfort.
Bättre komfort och säkerhet
Växellådan är ny med sex växlar i stället för fem vilket förbättrar ljudnivån från motorn vid motorvägskörning. Över huvud taget har Dacia lagt krut på ljudkulissen med mer isolering än tidigare.
Tystare men inte tyst i jämförelse med andra bilar. Det är dock inga problem att föra en konversation i normal samtalston. Vi bör tillägga att kvaliteten på asfalten i Provence är betydligt bättre än i Sverige vilket förstås påverkar.
Säkerhetsmässigt har Dacia ryckt upp sig på några punkter i och med ansiktslyftet. Detaljer som bältespåminnare, bältessträckare och sidokrockkuddar var tidigare inte standard men det ingår nu.
Enligt Renaults representanter på plats i Frankrike kommer dock uppdaterade Duster inte att testas i Euro NCAP igen.
Toppversionen populärast i Sverige
Ute på de franska vägarna uppträder uppdaterade Duster helt okej. Varken drivlinan eller kommunikationen från styrningen håller toppklass men det tycker jag inte heller man kan vänta sig med den prislapp Dacia begär.
Duster finns både som två- och fyrhjulsdriven där den sistnämnda säljer bäst i Sverige med dieselmotor.
Instegsalternativet är tvåhjulsdriven med 1,6 liters sugmotor på 105 hk för 99900 kronor. Men då ingår heller inte utrustning som ställbar ratt, sätesvärmare, fjärrstyrt centrallås eller luftkonditionering och du får handveva sidorutorna.
Versionen som säljer bäst i Sverige är den fyrhjulsdrivna med dieselmotor och bästa utrustningspaketet Lauréate som vi testar här. Den kostar från 154900 kronor. Men då ingår också de tillbehör vi räknade upp tidigare.