Alkobommen är en anläggning för nykterhetskontroll. Sedan 2013 har den varit i bruk vid hamnar i Stockholm och Göteborg där passagerarfärjor inkommer och avgår.
Försöken med alkobommen anses ha fallit mycket väl ut. Den har visat sig vara en effektiv och kostnadsbesparande lösning där det snabbt går att nykterhetstesta alla bilförare som kör av från de ankommande färjorna.
Föraren andas mot en sensor. Alkoprovet mäter den mättade utandningsluften och tar bara en och en halv sekund att genomföra.
Visar provet att föraren har en otillåten promillehalt öppnas inte bommarna (det finns även en bakom fordonet). Sedan tillkallas personal från polis, tull eller kustbevakning för att ta hand om den onyktra föraren.
”Bra verktyg för att stoppa rattfyllerister”
Systemet med alkobommarna är utvecklat av Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF, och mjukvaran har tagits fram av det svenska företaget Servotek.
– Alkobommarna är ett bra verktyg för att stoppa rattfyllerister från att komma ut på vägarna. Dessutom sparar de tid och resurser för tullen och polisen. Vi vill att alkobommar ska sättas upp i alla Sveriges hamnar, säger Christer Folkersson, ordförande för MHF Region Öst.
Alkobommen kan dessutom komma att monteras upp vid många andra platser än hamnar. Några exempel är sjukhus, kärnkraftverk, flygplatser, åkerier samt försvarsanläggningar.
På turné i flera svenska städer
I den här veckan kommer alkobommen till flera olika städer i Östergötland, Småland och Blekinge och många för möjlighet att testa den. MHF Region Öst visar nämligen upp en mobil anläggning för nykterhetskontroll på en turné i sydöstra Sverige.
– Syftet är att visa upp bommarna för företag, myndigheter och enskilda samt att sprida kunskap om hur de automatiska nykterhetskontrollerna fungerar, säger Christer Folkesson, ordförande för MHF Region Öst.