Många svenskar vill helst välja bort bilen

32 procent av de 1636 medverkande bilägarna i undersökningen skulle välja att inte äga en bil ifall kollektivtrafiken förbättrades i deras stad.

Högst är siffran för Stockholm: 40 procent. Siffrorna för Göteborg och Malmö är 39 respektive 27 procent.

När det gäller åldrar är de högsta siffrorna i åldersgruppen 18-30 år. Där skulle 51 procent välja bort bilen om kollektivtrafiken förbättrades.

Undersökningen, gjord på uppdrag av carsharingtjänsten DriveNow, visar också att närmare var tionde person skulle överväga att inte ha egen bil om de hade tillgång till en carsharingtjänst.

Även här är Stockholmarna mest öppna för att rata den egna bilen. 13 procent av de medverkande stockholmarna skulle välja att inte äga en bil om de fick tillgång till carsharingtjänster.

Komplement i transportmixen

– Vi ser DriveNow som Stockholmarnas nya transportmedel i staden och vill att det blir en integrerad del av kollektivtrafiken. Vi vill vara ett komplement i transportmixen och samverka med andra alternativ. Allt för att stockholmarna ska kunna vara mer spontana i varje tillfälle, säger Fredrik Ellsäter, VD för DriveNow Sverige och fortsätter:

– Redan idag finns vi integrerade i reseplanerar-appen Moovit som hjälper användaren att hitta det bästa och snabbaste sättet att transportera sig med kollektivtrafiken i Stockholm, säger Fredrik Ellsäter, VD för DriveNow Sverige.

I Danmark har utvecklingen med carsharing gått längre än i Sverige.

– I Köpenhamn är DriveNow redan en del av kollektivtrafiken genom Arriva, där köpenhamnsborna kan hyra elbil per minut med sitt pendlarkort. I framtiden kommer vi med säkerhet att se fler exempel där storstäder erbjuder carsharing som en del av kollektivtrafiksnätet, säger Fredrik Ellsäter.

Undersökningen genomfördes via webbenkäter under januari i år.

Så här blev resultatet när det gäller Sverige totalt på frågan: ”Vad skulle få dig att välja att inte äga en egen bil?”

Tar du hellre bussen? Se vad du får för din bil här

Lämna ett svar