Mysteriet med den försvunna lyxbilen

Bilen togs fram av den berömda tyska Porsche-trimmaren Uwe Gemballa i början av 1980-talet. Han var känd för att sina mycket spektakulära omgörningar av bilar. Och denna gång levde han verkligen upp till sitt rykte.

Den illgula yttre färgen kompletterades med bland annat en tv-skärm, avancerad stereoanläggning samt fyra lyxiga och justerbara Recaro-säten inne i kupén. Under bilen fanns 9-tumsdäck fram och 13-tumsdäck bak. Gemballa tillsatte också styva stötdämpare och fyra flammande avgasrör.

Det modifierade bilen såldes 1985 till man från Förenade Arabemiraten för 1 280 000 kronor.

Hittades hemma hos diktatorsonen

Sedan dröjde det till 2003 innan bilen dök upp på bild igen. Då hade den hamnat i krigets Irak. Den stod utanför Uday Husseins residenspalats. Han var son till den irakiska diktatorn Saddam Hussein. Men hur Uday Hussein fick tag i bilen förtäljer inte historien.

Det var en amerikansk soldat som fångade BMW:n på bild i slutet av Gulfkriget.

Så dags var bilen inte i bästa skick. Varken ut- eller invändigt. Men den bedömdes kunna repareras utan några större problem.

Vad som sedan hände med bilen är okänt. Den har varit spårlöst försvunnen sedan 2003.

Skaparen hittades mördad

Eftersom den amerikanska militären lade beslag på mycket av diktatorfamiljen Husseins ägodelar spekuleras det i om även denna BMW 635CSi hamnade i amerikansk ägo. I så fall vore det bästa ägaralternativet en omtänksam bilsamlare som vet hur varsamma renoveringar går till.

Förhoppningsvis har bilen inte skrotats. Dess skapare Uwe Gemballa gick däremot ett grymt öde till mötes. Han mördades i Sydafrika 2010 under en affärsresa. Kroppen hittades inslagen i plast intill en motorväg.

 

Byta bil? Se vad du får för din gamla bil här

Lämna ett svar