Koenigsegg: Nu ska vi slå nytt världsrekord

Koenigsegg One:1 väger 1 360 kilo och har en mittmonterad V8-motor med en effekt på 1 360 hästkrafter. Det är alltså en hästkraft per kilo och det är det som ligger bakom namnet One:1 och bilens makalösa prestanda. På Koenigseggs egen testbana utanför Ängelholm lyckades testföraren Robert Serwanski köra One:1 krossa flera världsrekord med bilen. Bland annat accelererade bilen från 0–300 km/h på 11,9 sekunder. Man lyckades också sätta ett nytt rekord i och med att man accelererade från 0 till 300 km/h och sen bromsade ner till 0 igen på 17,95 sekunder.

För ett år sedan testade Koenigsegg sin One:1 på Nürburgrings nordslinga, en bana som räknas som den tuffaste i världen. Målet var att sätta ett nytt rekord med sin superbil. I samband med testerna infördes dock hastighetsbegränsningar i vissa sektioner på banan efter att en Nissan GT-R Nismo GT3 kraschat och en åskådare dödats.

Nu är begränsningarna hävda

Nu har dock hastighetsbegränsningarna hävts – och Koenigsegg meddelar att man planerar att återvända till ”Ringen”.

– Vi har fortfarande vår önskan om att få visa vad våra bilar kan göra, skriver man på sin hemsida.

Koenigsegg är dock tydliga med att det kommer att ta tid innan man är redo att slå rekordet. Det handlar inte bara om de minuter de tar att köra ett varv – det handlar om mycket träning och om långa förberedelser.

– Vi var redo att köra förra året, men nu startar vi från början igen och det tar månader av planering och förberedelser.

Rekordförsök senare i år

Koenigsegg kommer nu att fokusera på att lära sig banan bättre – och att lära sig att hantera en av världens kraftfullaste bilar på den kanske mest utmanande racerbanan i världen. Sen kommer rekordförsöket senare i år – om allt går som det ska.

Om vi ska sikta mot ett rekord i år? Kanske. Det beror på många – och ibland världsliga – saker som tillgång till banan, tillgång till föraren och vädret. Andra åtaganden kan också spela in, skriver Koenigsegg på sin sajt.

Vem som ska köra bilen under Koenigseggs utmaningar på Nordslingan är ännu inte kommunicerat. Den ordinarie fabriksföraren Robert Serwanski kommer enligt Koenigsegg att vara med under förberedelserna och kommer att spendera mycket tid i bilen på banan under arbetet med inställningarna. Han kommer dock sannolikt inte att sitta bakom ratten under rekordförsöket. Vem det blir är ännu inte klart.

Köpa snabbare bil? Se vad du kan få för ditt gamla åk här

Lämna ett svar