Biltest: Vi kör sportiga suven Jaguar F-Pace

Alla vill hänga på suv-tåget. Bilklassen ökar så att det knakar i världens bilfabriker och tillverkarna tjänar bra pengar på lite större och lite dyrare suv:ar.

Enligt Jaguars manager för F-Pace-programmet, Julian Jones, så tvekade Jaguar under flera år. Det var först när de började utveckla bottenplattan till nya Jaguar XE och XF som pusselbitarna föll på plats.

Tack vare den nya plattformen och samarbetet med koncernsyskonen Range Rover och Land Rover hade Jaguar plötsligt rätt verktyg i lådan:

Aluminiumkonstruktionen. Jaguar vill vara världsledande när handlar om att bygga lätta och vridstyva bilar i aluminium. Jaguar har tagit det ett steg längre och jobbar för att så mycket som en tredjedel ska vara återvunnet aluminium. Varför? Ja, det ser bra ut men framför allt sparar Jaguar 90 procent av energiåtgången på att använda gammalt aluminium.

Det vridstyva chassit. Redan i XE och XF visade Jaguar ett väldigt fint chassi som är lätt, har bra viktfördelning och bra köregenskaper. Tillsammans med fram- och bakaxel och fjädringskomponenterna med dubbla länkarmar fram och Integral Link bak är det här en bil som håller hjulen kvar på marken, inte kränger så mycket trots höjden, och som sväljer ojämnheter i vägbanan utan att bli för mjuk och gungig. Det blir extra tydligt på de kurviga testvägarna i Montenegro. Det är mycket dåligt underlag och stötigt – men hjulen tappar aldrig kontakten med vägbanan, imponerande.

 Fyrhjulsdriften. Tack vare differentialer och teknik från Range Rover kan Jaguar F-Pace visa upp terrängegenskaper i världsklass. Bilen är bakhjulsdriven i grundläget men flyttar snabbt kraften framåt vid behov.

Motorprogrammet. F-Pace hämtar sina motorer och växellådor från det som redan utvecklats för XE, XF och F-Type.

Designavdelningen. Säg Jaguar och de allra flesta tänker på snygga bilar – både utanpå och inuti. Det är något speciellt med en Jaguar och har alltid varit. Och det kommer inte av sig självt – det handlar om en tydlig designstrategi under många år. Jaguars designavdelning ville skapa en suv med tydliga drag av en sportbil.

BETYG+BILDER: Så bra är F-Pace i 10 kategorier

Inte frigjort sig från sportbilsarvet

Visst verkar det väldigt enkelt att med hjälp av allt det här pussla ihop en kompetent suv. Men riktigt så enkelt är det inte. Jaguar har ställts inför tydliga problem.

Jaguar har, tycker jag, haft svårt att helt frigöra sig från sportbilsarvet. Den treliters bensindubbelturbo på 380 hästkrafter – S-varianten – den jag testkör är väldigt ansträngd. Högvarvig och högljudd när den tvingas jobba i bergen ovanför den vackra Kotor-bukten. Jag gissar att motorljudet i kupén varit något Jaguar velat plocka med sig från F-Type men här blir det bara jobbigt.

Dieselmotorerna, jag provkör både trelitersmotorn och tvålitersvarianten, ger ett betydligt behagligare och lugnare intryck. Här är det inte alls samma sportbilskänsla vilket är skönt i en här biltypen. Jaguar har i en och samma bil försökt att konkurrera med BMW X5, Volvo XC60 och Porsche Macan. Kanske hade det varit bättre att inte fixera lika mycket på Macan.

Jaguar borde också ha gjort större skillnad mellan de olika inställningarna av bilen från Normal till Dynamic. Det borde ha gått att bygga en snällare Normal-bil för att spara en del av den nervösa gasresponsen, motorljudet och den tuffa fjädringen till Dynamic.

BETYG+BILDER: Så bra är F-Pace i 10 kategorier

Kör ifrån konkurrenterna utanför vägen

För det finns massor av saker som Jaguar F-Pace verkligen är bra på. När vi klättrar upp i bergen utefter en gammal Persisk handelsväg visar F-Pace att här hade den kört ifrån alla sina konkurrenter – lätt. Den höga markfrigången på 23 centimeter och den fina fyrhjulsdriften och fjädringen är svårslagen för någon annan än Jaguar och Range Rover/Land Rover.

Sen är det en annan sak att det känns märkligt att agera bergsget med en bil för nära en halv miljon kronor. Väldigt få Jaguar F-Pace kommer någonsin att utsättas för något liknande.

Jaguars automatik för körning i branta uppför- och nedförsbackar imponerar också. Liksom systemet för att komma i väg på halt underlag. Här handlar det om ”automatisk körning” som bilägaren verkligen har användning av och där farthållaren och differentialerna får jobba tätt tillsammans för att lösa den krävande uppgiften.

Kul också med aktivitetsarmbandet som gör att du kan låsa in nycklarna i bilen när du är ute och motionerar eller är på äventyr utanför bilen. Smart och enkelt.

BETYG+BILDER: Så bra är F-Pace i 10 kategorier

 

Byta till suv? se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar