Det har visat sig att trenden med mindre suvar inte alls var någon fluga. Segmentet fortsätter att växa, inte minst i Sverige, och allt fler tillverkare vill vara med i matchen och släpper nya modeller.
En av de allra mest framgångsrika är Volkswagen som har gjort braksuccé med sin Tiguan. Sedan lanseringen av den första generationen 2007 har man lyckats sälja 2,8 miljoner exemplar av bilen. 60 procent av dem säljs i Europa och var fjärde bil stannar kvar hemma i Tyskland där Tiguan varit en av de allra populäraste modellerna de senaste åren.
Den nya bilen som nu har premiär har alla förutsättningar att bli en ny framgång för Volkswagen. I Sverige har 2 500 bilar sålts redan innan någon hunnit provköra. Och det kommer mer från VW inom kort – tillverkaren har annonserat en ”suv-offensiv” framöver.
Nya Tiguan är den första suven som bygger på Volkswagengruppens skalbara plattform MQB, en plattform som ligger till grund för i princip alla nyare modeller från varumärkena Volkswagen, Audi, Seat och Skoda.
Och MQB har enligt Volkswagen gett ingenjörerna större möjligheter när de tog fram nya Tiguan, bland annat har man kunnat göra överhänget fram och bak mindre vilket betyder bättre utrymmen inuti bilen.
Maximal lastvolym anges nu till 615 liter med baksätet uppfällt och 1 655 liter nedfällt. Lastöppningen har också blivit större och lasthöjden lägre. Även passagerarutrymmet i baksätet har blivit bättre.
BETYG+BILDER: Så bra är Tiguan i 10 kategorier
Förtroendeingivande, skön men inte rolig
Volkswagen Tiguan är en bra bil på vägen. Trots att det är en suv med hög markfrigång, den anges till 20 centimeter, är vägegenskaperna förtroendeingivande och bilen klarar både kurvor och starka sidovindar med godkänt betyg. Nya Tiguan är dock inte så rolig att köra. Bakom ratten får man en neutral upplevelse utan några överraskningar, varken positiva eller negativa. Och som förare blir man inte sugen på att ta en extrasväng när man är ute och kör.
Inredningen är inte heller speciellt spännande. Visst är det snyggt och prydligt i nya Tiguan, men några roliga detaljer eller något revolutionerande designelement hittar vi inte. Har man någon gång suttit i en nyare Volkswagen känner man igen sig i allt. En nyhet vi dock gillar är att de heldigitala mätartavlorna Active Info Display, teknik som vi första gången såg i Audi TT, finns som tillval. Det livar upp en aning.
Tiguan är skön att åka i. När vi provkör på vägarna runt den tyska huvudstaden Berlin rör sig Tiguan mjukt och tyst över ojämnheterna i asfalten. Fjädringskomforten är bra och den lite längre fjädringsvägen än hos andra MQB-bilar som till exempel Golf eller Skoda Octavia höjer komforten. Många av journalister på plats verkar gilla stolarna i bilen, själv har jag dock svårt att få till rätt sittställning. När jag väl hamnar i en bil med elmanövrerade stolar blir det betydligt bättre.
BETYG+BILDER: Så bra är Tiguan i 10 kategorier
Alla bilar till Sverige är fyrhjulsdrivna
Alla Tiguan som säljs i Sverige är fyrhjulsdrivna. 4Motion Active Control kallar VW systemet som baseras på Haldex generation 5. Via ett vred på mittkonsolen kan man välja fyra olika körprogram för olika underlag – Onroad, Snow, Offroad och Offroad Individual där man själv kan välja vilka inställningar man vill ha. Och när vi får möjlighet att provköra på en offroadbana utanför Berlin klarar Tiguan utmaningarna bra. För extra bra framkomlighet finns ett offroad-paket med en annan stötfångare i fram som ger Tiguan en brantare rampvinkel.
Nu är det dock få Tiguaner som kommer att köras offroad – men många lär användas som dragbilar. Modellen säljs till att börja med tre maskiner in Sverige. Det handlar om dieslar på 150 och 190 hästar och en bensinare på 180 hästkrafter. Oavsett vilken man väljer så får man en maximal dragvikt på 2 500 kilo om man har rätt körkort.
Volkswagen Tiguan finns redan att beställa. Instegsmodellen är Tiguan 2,0 TSI 180 med DSG-låda. Den kostar från 304 400 kronor.
BETYG+BILDER: Så bra är Tiguan i 10 kategorier